Sinterklaas mag eerste fietsstraat feestelijk openen, bloembakken verhinderen gevaarlijke inhaalmanoeuvres

Het college had Sinterklaas meegebracht om de vernieuwde straat feestelijk te heropenen.
Kristof Pieters Het college had Sinterklaas meegebracht om de vernieuwde straat feestelijk te heropenen.
Begeleid door een muziekkorps en een delegatie van het college heeft niemand minder dan Sinterklaas zaterdag de heraangelegde Nieuwstraat feestelijk mogen heropenen. Het is meteen de allereerste fietsstraat in de gemeente. Vooraf klonk wel kritiek omdat bestuurders over de voetpaden rijden om in te halen. Stalen bloembakken moeten dat nu onmogelijk maken.

Voor de heraanleg van de Nieuwstraat werd gekozen voor een nieuw wegconcept: voetpaden en rijbaan werden op één niveau aangelegd. De rijbaan in asfalt, de voetpaden in betonstraatstenen. De Nieuwstraat kreeg het statuut van fietsstraat, de allereerste in de gemeente. In een fietsstraat hebben fietsers absoluut voorrang op het gemotoriseerd verkeer. Concreet mogen auto’s fietsers niet inhalen. Fietsers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken. De maximale rijsnelheid is 30 km/uur. Maar kort na de heropening doken de eerste problemen op. Bewoners stelden namelijk vast dat automobilisten fietsers inhaalden over het voetpad, waardoor er plots een wel erg gevaarlijke situatie ontstond. Ze eisten daarom dat er een afscheiding kwam tussen het voetpad en de rijbaan.

Stalen bloembakken zorgen ervoor dat chauffeurs niet langer fietsers kunnen inhalen over het voetpad.
Kristof Pieters Stalen bloembakken zorgen ervoor dat chauffeurs niet langer fietsers kunnen inhalen over het voetpad.

Bloembakken

Die is er nu gekomen. Sinds twee weken staan er bloembakken in cortenstaal die het onmogelijk moeten maken om nog langer in te halen over het voetpad. “De klachten van de bewoners waren terecht”, zegt schepen van Mobiliteit Tom Ruts (Groen). “Het is jammer dat bestuurders zich niet aan de regels houden. In een fietsstraat is de auto te gast: de auto moet verplicht achter de fietser rijden. De praktijk leerde helaas dat nog niet iedereen zich aan deze regel hield. Daarom dat we met het college meteen de opdracht gaven om extra maatregelen te nemen. De plantenbakken beschermen de voetgangers en versmallen ook het profiel van de rijbaan. Enkele van de bakken hebben we nog wel wat moeten schuiven, want het is uiteraard niet de bedoeling om bewoners het moeilijk te maken bij het achteruit rijden van de oprit. In het voorjaar komen er nog beplantingen, maar wie wil kan ook het peter- of meterschap opnemen van zo’n plantenbak en er zelf bloemen of kruiden planten.”

Blijft enkel nog het probleem van de snelheid, zeker als er geen fietsers zijn. “De zone-30 gaan we afdwingen door rijbaankussens aan te brengen”, vervolgt Ruts. “Er komt zo’n kussen ter hoogte van de school en nog eentje in het midden van de straat.”

Kristof Pieters

Eén van de mooiste straten

Burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) is tevreden met het eindresultaat. “Iedere verandering wekt altijd wat weerstand op in het begin. Dat was hier ook het geval. Een nieuwe situatie is altijd wennen, maar ik ben overtuigd dat de Nieuwstraat één van de mooiste straten zal zijn als er overal bloemen staan in de plantenbakken. Deze fietsstraat is een primeur in onze gemeente en hopelijk volgen er nog.”

De oppositie nam niet deel aan de stoet zaterdag, maar zette zich langs de kant bij de bewoners. N-VA voerde eerder dit jaar nog een ludieke actie waarbij ze zelf bloembakken alternerend plaatste op de weg om het verkeer af te remmen. “Het langs één zijde plaatsen, zoals het gemeentebestuur heeft gedaan, levert volgens ons geen voordeel op aangezien het een rechte straat blijft en dus de snelheid niet geremd wordt en de fietsers richting Blokstraat hinder ondervinden van de eenzijdig geplaatste bakken”, zegt fractievoorzitter Koen Daniëls.

Kristof Pieters
Kristof Pieters
Leefschool De Sterappel toont zich enthousiast over de fietsstraat en liet dit ook duidelijk blijken aan de Sint.
Kristof Pieters Leefschool De Sterappel toont zich enthousiast over de fietsstraat en liet dit ook duidelijk blijken aan de Sint.
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof PietersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.