Restauratie Roomanmolen uit de startblokken, afbrokkelende gevel krijgt beschermingslaag

De molen staat sinds maandag in de steigers voor een grondige restauratie van de gevel.
Kristof Pieters De molen staat sinds maandag in de steigers voor een grondige restauratie van de gevel.
Een aannemer is maandag in opdracht van de provincie gestart met de restauratie van de Roomanmolen in Sint-Pauwels. De laatste jaren begon de gevel af te brokkelen waardoor ook de veiligheid in het gedrang kwam. De werken zullen een half jaar in beslag nemen.

De provincie Oost-Vlaanderen bekostigt de werken en investeert 266.766 euro in de restauratie. De Roomanmolen dateert uit 1847 en is beschermd als monument. Het provinciebestuur kocht de molen in 2003 maar het beheer is wel in handen van de gemeente. “Zolang de restauratiewerken bezig zijn, kunnen er geen activiteiten meer plaatsvinden”, zegt schepen van Cultuur Wilbert Dhondt (CD&V). “Dat geldt uiteraard voor de molen zelf maar ook voor de aanpalende ruimte en de tuin. We hebben uiteraard iedereen die de molen had gereserveerd op de hoogte gebracht.”

Houten stelling

Een aannemer zal nu eerst het metsel- en voegwerk aan de buitenzijde herstellen. Afbrokkelende stenen worden vervangen waarna er een afwerkingslaag tegen de gevel komt om hem in de toekomst te beschermen tegen vocht en aantasting. Het kalleien van de gevel gebeurt in dezelfde baksteenkleur zodat het uitzicht van de molen behouden blijft. Verder wordt de houten stelling vernieuwd en binnen komen er nieuwe balkkoppen.

De werken zullen een zestal maand in beslag nemen. Tegen juli moet de molen terug operationeel zijn en wordt er een groots feest gepland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.