Renovatiewerken aan Sint-Egidiuskerk gaan van start

Kristof Pieters
Eerstdaags starten de renovatiewerken aan de daken, gevels en glasramen van de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis-Waas. Deze werken zullen ongeveer één jaar duren.

De Sint-Egidiuskerk is de parochiekerk van Sint-Gillis-Waas en Stekene. De kerk wordt nog wekelijks gebruikt voor een zondagse eucharistieviering. Daarnaast wordt de kerk gebruikt voor catecheses, repetities van enkele zangkoren, concerten, tentoonstellingen en rondleidingen.

Monumentenwacht stelde enkele jaren geleden een inspectieverslag op waaruit de slechte toestand bleek van de daken, gevels en ramen van de Sint-Egidiuskerk. Er werd een architect aangesteld om een bestek en inschatting van de kostprijs op te maken. Vervolgens werd een subsidiedossier ingediend bij de gemeente en minister Homans. Na de principiële goedkeuring en de aanstelling van een aannemer, kunnen de noodzakelijke werken starten.

De werken bestaan onder meer uit het vernieuwen van het metselwerk, voegwerken, vernieuwen van de dakbedekking en bijhorende loodwerken, timmerwerken aan de dakstructuren, isolatie van de gewelven en herstellen en reinigen van de hoge glasramen en het plaatsen van voorzetbeglazing.

De kostprijs van de werken bedraagt 800.000 euro. De gemeente moet hiervoor 600.000 euro bijdragen. De Vlaamse overheid geeft 200.000 euro subsidies.

De omgeving zal tijdens de renovatieperiode beperkte hinder ondervinden door de werfinrichting. De werken zijn midden 2020 afgerond.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.