Opnieuw proper water voor Dorpsbeek

De Dorpsbreek krijgt een breder profiel waardoor er meer regenwater kan opgevangen worden
Kristof Pieters De Dorpsbreek krijgt een breder profiel waardoor er meer regenwater kan opgevangen worden
De werken om de Dorpsbeek in Sint-Gillis-Waas af te koppelen van de riolering, vorderen bijzonder goed. Met een breder profiel zal de waterloop in de toekomst een groot deel van het regenwater uit het centrum afvoeren.

Het gaat om een groot project van Aquafin in samenwerking met de provincie, de gemeente en de Vlaamse overheid. Er wordt zo’n vier miljoen euro geïnvesteerd. “De oude Dorpsbeek liep vanuit de Baarstraat naar de Pompstraat in noordelijke richting”, legt schepen Chantal Vergauwen (CD&V) uit. “De beek stroomde bij de bibliotheek in de Blokstraatbeek. Door het bouwen van de wijk rond de school 't Kompas werd de Dorpsbeek echter afgesneden, waardoor het water in de riolering terechtkwam. De Dorpsbeek wordt nu volledig hersteld en verbreed. Via nieuwe grachten en inbuizingen zal het water opnieuw naar de Blokstraatbeek stromen. Het hemelwater wordt zo van het afvalwater gescheiden. Het wachtbekken achter de wijk Pompstraat-Zuid wordt hiervoor vergroot van 5.500 naar 8.000 kubieke meter.”

Momenteel is er ook een heraanleg bezig van de Nieuwstraat waarbij het hemelwater van het afvalwater gescheiden wordt. “Onder de baan stroomt het propere water naast het kerkhof in de Blokstraatbeek”, licht de schepen toe. “Op die plaats wordt de oude sifon verwijderd en plaatst men een heel grote betonnen koker. Door deze maatregel verbetert de afstroming van de Blokstraatbeek opmerkelijk.” De werken moeten normaal gezien klaar zijn tegen juni 2019.

Onlangs is ook de voorbereidende studie gestart rond de aanleg van riolering in de Sint-Niklaasstraat. “In deze studie wordt onderzocht of er een nieuwe waterloop tussen de Doornstraat en Baarstraat aangelegd kan worden om overstromingen in de Doornstraat en het centrum te voorkomen”, zegt Vergauwen. “Met deze rioleringswerken zal het afvalwater van het zuiden van onze gemeente niet langer in open grachten en beken lopen, maar naar het zuiveringsstation in Vrasene worden afgevoerd.”

Tegen 2027 moeten alle woningen in Sint-Gillis-Waas aangesloten zijn op een collectieve of individuele zuiveringsinstallatie. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.