N-VA wil camera’s inzetten tegen sluikstorters

Koen Daniëls gaat aan de gemeenteraad een plan voorleggen om sluikstorten beter te kunnen aanpakken en vermijden
Kristof Pieters Koen Daniëls gaat aan de gemeenteraad een plan voorleggen om sluikstorten beter te kunnen aanpakken en vermijden
Oppositiepartij N-VA heeft een omvattend plan opgesteld tegen sluikstorten. Om de pakkans te verhogen, wil de partij zowel een aantal vaste camera’s als mobiele camera’s aankopen en moeten er ook voldoende publieke vuilnisbakken bijkomen.

“Sluikstort is een van de zaken waar mensen zich het meest aan ergeren en de opruiming ervan kost elke inwoner van Sint-Gillis-Waas ook behoorlijk wat geld”, zegt fractieleider Koen Daniëls. “De technische dienst en vrijwilligers ruimen veel op, maar helaas is het enkele dagen later en meestal op dezelfde plaats opnieuw prijs.” Hotspots voor sluikstort zijn onder meer het speelbos achter Sint-Helena, de omgeving van de Rietlandstraat, langs de fietsroute naar de Klinge, aan de glasbol in de Laarstraat en in de Bagoniewijk in Sint-Pauwels.

Volgens N-VA is er in de eerste plaats nood aan meer publieke vuilnisbakken. “Ofwel zijn ze verdwenen zoals aan De Post in Sint-Gillis-Waas, ofwel zijn er gewoon geen. Wij stellen voor om voldoende vuilnisbakken te plaatsen met een kleine opening zodat ze ‘huisvuilproppers-proof’ zijn”, vervolgt Daniëls.

Om de pakkans op sluikstort te verhogen en op die manier ontradend te werken, wil de partij ook een aantal vaste camera’s en mobiele camera’s -waaronder zogenaamde discrete wildlifecamera’s - voorzien. “We kennen een aantal plaatsen waar het zeer regelmatig prijs is inzake sluikstort of het dumpen van huishoudelijk afval dat eigenlijk in de eigen vuilniszak moet. Tot op heden wordt er nauwelijks geverbaliseerd. In 2018 was er nauwelijks 1 vaststelling.” N-VA stelt ook voor bij elk opgeruimd sluikstort een bordje te hangen met daarop de kostprijs van de opruiming om te sensibiliseren. “Bovendien kunnen die camera’s ook vandalisme vastleggen zoals aan de speeltuin in de Houtvoortstraat waar onder andere vuilbakken werden opgeblazen.”

N-VA vraagt ook vrijwilligers voldoende te ondersteunen met onder meer vuilgrijpers.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ivan De Block

    Camera's in het gemeentehuis. Camera's op de weg. Camera's in onze speeltuinen. Camera's om sluikstorters tegen te gaan. Dit artikel lijkt wel een beschrijving uit het boek 1984 van George Orwell? De overheid neemt langzaamaan de totale controle over. Een beetje schrikwekkend vind ik. https://nl.wikipedia.org/wiki/1984_(boek) Mvg, Ivan