N-VA stoort zich aan toelating om ‘culturele kledij’ te dragen in gemeentescholen

PhotoNews
In de drie gemeentescholen van Sint-Gillis-Waas zijn niet alleen alle levensbeschouwelijke symbolen -zoals de hoofddoek- toegelaten, maar kan ook alle kledij eigen aan een bepaalde cultuur gedragen worden. Oppositiepartij N-VA is hier niet over te spreken en pleit voor meer neutraliteit. Volgens de burgemeester bestaat het reglement al drie jaar en maakt men problemen waar er geen zijn.

“In plaats van neutraal onderwijs waarbij alle leerlingen gelijk zijn, kan men zich dus in alle gemeentescholen van Sint-Gillis-Waas op dergelijke manier kleden dat men zich duidelijk onderscheidt en zelfs afzet van andere leerlingen,” werpt fractieleider Koen Daniëls op. “De toevoeging van ‘bepaalde cultuur’ kan grote gevolgen hebben. Op leerlingen die met een verenband verwijzend naar hun Indiaanse roots naar school komen, is dus geen enkele opmerking door leerkrachten en directies mogelijk. Maar een jas met een grote Vlaamse Leeuwenvlag op is dus ook toegestaan. Opmerkelijk is echter wel dat een in diezelfde afsprakennota staat dat leerlingen zich niet mogen distantiëren ten opzichte van andere leerlingen. Dat is pure kafka. Aan de ene kant wil men neutraliteit en vermijden dat jongeren zich tegenover elkaar op basis van kledij distantiëren, afzonderen of samenklitten, maar tegelijk laten ze alle levensbeschouwelijke en culturele tekenen toe. Symbolen die net worden gedragen om zich te distantiëren van anderen.”

Problemen waar er geen zijn

De gemeente mag autonoom beslissen over het schoolreglement. In buurgemeente Stekene is bijvoorbeeld de hoofddoek niet toegestaan. N-VA stelt voor om alvast de zin over kledij te schrappen. Het gemeentebestuur wil echter niets  wijzigen aan de afsprakennota. “Deze afsprakennota bestaat al drie jaar en nooit is er enige probleem geweest”, reageert burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). “Levensbeschouwelijke tekenen en culturele tekens zijn dan ook nog steeds toegelaten, zolang ze het pedagogisch project niet belemmeren. Het reglement is op dat vlak duidelijk, van zodra deze tekenen misbruikt worden om zich te distantiëren van andere leerlingen, kan en zal ingegrepen worden. Men maakt dus problemen waar er geen zijn. De recente uitspraak over het al dan niet toelaten van hoofddoeken heeft enkel betrekking op één secundaire school in Leuven, niet in Sint-Gillis-Waas.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • gregory steeno

    regels zijn regels , al die miserie , in veel scholen zijn de kruisjes al weg , kerstmarkten zijn wintermarkten geworden , zwarte piet mag ook al nimmeer , pas jullie nu eens gewoon aan aub , is ni moeilijk ... die hoofddoek is niet nodig in de school ...

  • Berlinda Boons

    Nog een idee, " het uniform" terug dragen.... Wetende dat de meisjes korte donker blauwe rokjes droegen

  • Moehmena Rahous

    Toen ik als 17-jarige in de klas een boerensjaaltje droeg (rood met witte bollen), als emotionele band met mijn vakantielief, zei de leraar aardrijkskunde : "mijnheer, indien u dat niet onmiddellijk af doet, kom ik het uittrekken om in de vuilbak te gooien, hier moet de aandacht bij de les blijven, niet bij die vod rond uw nek." Ik mocht argumenteren wat ik wou, mijn doekje ging uit. Zo hoort het vandaag ook. Als dat niet lukt, weer schooluniformen verplichten. Schuld van islam.