Kinderopvang organiseren in scholen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-GILLIS-WAAS

de buitenschoolse kinderopvang heeft regelmatig capaciteitsproblemen
Kristof Pieters de buitenschoolse kinderopvang heeft regelmatig capaciteitsproblemen
De buitenschoolse kinderopvang in de gemeente dreigt slachtoffer te worden van haar eigen succes. Regelmatig moeten er creatieve oplossingen worden gezocht om de capaciteitsproblemen op te lossen. Hoe kun je dit aanpakken in de toekomst?

Volgens Marita Maul (CD&V) moet er rekening gehouden worden met verschillende factoren. "Steeds meer kinderen hebben buitenschoolse opvang nodig, wat samenhangt met de graad van tewerkstelling in onze streek. Verder is kinderbegeleider geen aantrekkelijk beroep, gezien de gespreide werkuren, met een nijpend tekort aan werkkrachten tot gevolg. Begeleiders vinden, is onze grootste zorg. Ook de gebouwen voor de opvang hebben hun limieten bereikt, waardoor we vaak moeten aankloppen bij de scholen. Een exclusief lokaal voor de buitenschoolse opvang zou een oplossing kunnen zijn, met daarbij aansluitend een of meerdere schoollokalen, zoals een refter, turnzaal of vergaderruimte en een gezamenlijk gebruik van de speelkoer."

Ook voor N-VA is voor- en naschoolse opvang in de schoollokalen een goede optie. "Maar de gemeente moet de planning, facturatie en aanstelling van personeel op zich nemen. Dat is geen taak voor de school", benadrukt Koen Daniëls.

Geen extra verplaatsing

Volgens De Nieuwe Ploeg voorziet de Vlaamse regering te weinig geld voor uitbreiding. "Ondertussen moeten de gemeenten roeien met de riemen die ze van de overheid krijgen", stelt Erik Maes vast. "Een mogelijke oplossing is voor- en naschoolse opvang in elke school. Kinderen moeten dan geen extra verplaatsing maken, wat ook veiliger is. Dit is een extra kost voor de school, maar die ontvangt daarvoor wel een vergoeding per kind. De gemeente kan ook privé-initiatieven stimuleren."

Herwin De Kind (sp.a-Groen) ziet in het personeelstekort een belangrijke oorzaak van het probleem. "Het blijkt niet makkelijk personeel te vinden door de moeilijke werkuren. Sommige scholen organiseren zelf buitenschoolse opvang. Misschien kan dit (tijdelijk) worden uitgebreid in andere scholen."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.