Heropbouw gestart van vernielde Twistkapelletjes

Kristof Pieters
Een aannemer is begonnen aan de heropbouw van de legendarische Twistkapelletjes. De twee kapelletjes werden bij drie aanrijdingen in een half jaar tijd tot puin herleid.

De ‘Twistkapelletjes’ stonden op het kruispunt van de Grouwesteenstraat en de Heerweg zijn beschermd sinds 1981. Ze werden tussen december 2017 en juni 2018 vernield bij drie verschillende aanrijdingen. De gemeente trok van de verzekering 26.000 euro voor de heropbouw. Alle brokstukken werden zorgvuldig bewaard in het gemeentemagazijn. Een aannemer zal nu met de authentieke materialen de twee kapelletjes terug opbouwen. Met het resterende bedrag van het verzekeringsgeld wil de gemeente een afsluiting plaatsen die de kapelletjes wat meer bescherming biedt.

Parochie-oorlog

De Twistkapelletjes zijn een belangrijk monument in de gemeente. Ze dateren uit de 18de eeuw. Aanvankelijk stond er slechts één kapel, precies op de scheiding van het grondgebied Sint-Pauwels en Kemzeke. Het werd druk bezocht en het offerblok bevatte steeds aanzienlijke bedragen. Het werd daarom onderwerp van een heuse ‘parochie-oorlog’ tussen Sint-Pauwels en Kemzeke. Uiteindelijk werd een compromis bereikt door een tweede kapel te bouwen op amper enkele meter afstand van de eerste. Aan die rel rond offergeld hebben ‘De Twistkapelletjes’ daarom hun naam te danken.

De twistkapelletjes hebben een bijzondere geschiedenis en waren sinds 1981 een beschermd dorpsgezicht.
Kristof Pieters De twistkapelletjes hebben een bijzondere geschiedenis en waren sinds 1981 een beschermd dorpsgezicht.
Bij drie verschillende aanrijdingen werden beide kapelletjes volledig vernield.
Kristof Pieters Bij drie verschillende aanrijdingen werden beide kapelletjes volledig vernield.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Hecke

    En nu nog wat snelheidsremmers plaatsen en klaar is kees