Heemkring klinkt met Kluizenaer op 35-jarig bestaan

De heemkring De Kluize bestaat 35 jaar en viert dat met een eigen biertje.
Kristof Pieters De heemkring De Kluize bestaat 35 jaar en viert dat met een eigen biertje.
De heemkundige kring De Kluize viert haar 35-jarig bestaan en dat is niet met een stoffige expo maar wel met een eigen biertje: De Kluizenaer. Het is van de hand van meesterbrouwer Koen De Cock. Het museum aan de Dries zal tijdens Erfgoeddag worden omgebouwd tot een nostalgisch bruin café waar het grote publiek kan komen proeven.

2019 is een feestjaar voor de heemkring De Kluize. “Voor ons robijnen jubileum wilden we een eigen bier laten brouwen en daarvoor zijn we gaan aankloppen bij meesterbrouwer Koen De Cock”, zegt voorzitter Marie-Louise Ferket. De Cock is vooral bekend van Sinpalsken maar experimenteert daarbuiten nog altijd graag met andere recepten. “Eén daarvan had ik nog liggen en was geknipt voor dit gelegenheidsbier”, vertelt hij. “De Kluizenaer is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 8%. Het is vrij zacht van smaak maar tegelijk ook kruidig met onder meer kardemom.”

Het bier werd in een beperkte oplage gebrouwen en werd toepasselijk Kluizenaer gedoopt. Het grote publiek kan het voor de eerste maal degusteren tijdens Erfgoeddag. Het Museum Oud-Gemeentehuis aan de Dries wordt van 28 april tot 10 september onder het motto ‘Leven in de brouwerij’ omgetoverd tot een nostalgisch bruin café.

“Er is intussen ook al veel interesse van verzamelaars en bierfans”, weet Marie-Louise. “We zullen het bier daarom ook verkopen en hebben geschenkverpakkingen samengesteld met een gepersonaliseerd glas en twee flesjes bier. Die collector’s items kosten tien euro.”

Het bruin café van De Kluize is open op zondag 28 april van 10 tot 18 uur. Daarna ook nog op 21 juli en op 8, 9 en 10 september. In Sint-Gillis-Waas kan men op Erfgoeddag in het Oud-Vredegerecht in de Kerkstraat ook een tentoonstelling ‘Over bloemetjes en bijtjes’ bezoeken, waarbij het beroep van imker wordt toegelicht.

Bestuurslid Patrick Maes en meesterbrouwer Koen De Cock met het gelegenheidsbier dat ook in geschenkverpakking verkocht zal worden.
Kristof Pieters Bestuurslid Patrick Maes en meesterbrouwer Koen De Cock met het gelegenheidsbier dat ook in geschenkverpakking verkocht zal worden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.