Groen licht voor nieuwe politiepost maar wel eerst twee jaar in containerdorp

Schepen Wilbert Dhondt, burgemeester Maaike De Rudder en korpschef Leo Mares aan het oude administratieve centrum waar de politie een definitief onderkomen krijgt.
Kristof Pieters Schepen Wilbert Dhondt, burgemeester Maaike De Rudder en korpschef Leo Mares aan het oude administratieve centrum waar de politie een definitief onderkomen krijgt.
Door de verkoop van de Sint-Helenasite moet de lokale post van de politiezone Waasland-Noord in december dit jaar verhuizen. De gemeente heeft beslist om het voormalige administratief centrum ter beschikking te stellen. Omdat de nieuwe politiepost pas eind 2021 klaar zal zijn, wordt een klein containerdorp opgesteld in het gemeentepark als tijdelijke huisvesting.

Het gemeentebestuur verkocht de Sint-Helenasite recent aan een projectontwikkelaar die er appartementen zal ontwikkelen. Zowel het gemeentebestuur als de korpsleiding zijn vragende partij dat er een politiepost op het grondgebied blijft. “De wijkwerking is immers één van de hoekstenen van de politiezorg”, zegt korpschef Leo Mares. “We hebben daar trouwens veel in geïnvesteerd. Momenteel is er één wijkagent per 2.400 inwoners terwijl het nationaal gemiddelde 1 per 4.000 inwoners bedraagt. Concreet betekent dit voor Sint-Gillis-Waas dat hier tien wijkagenten hun uitvalsbasis moeten hebben. Sinds de fusie is het echter ook altijd een bewuste keuze geweest om hier een interventieploeg te stationeren. Tot slot zijn er ook verhoorlokalen nodig voor de recherche. We willen namelijk niet dat de burgers de verplaatsing moeten maken naar het hoofdcommissariaat in Beveren. Onze dienstverlening moet gedecentraliseerd blijven.”

Het gemeentebestuur heeft nu beslist om het oude administratieve centrum en enkele aansluitende percelen in de Kerkstraat ter beschikking te stellen. “Het is echter niet mogelijk om alle functies voor een moderne en functionele politiepost in de bestaande gebouwen in te passen”, legt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) uit. “Die voldoen niet meer aan de huidige normen op vlak van duurzaamheid, welzijn en gebruikscomfort.”

Er is nu principieel beslist om met een private partner in zee te gaan. “Die zal een nieuwe politiepost bouwen en kan dan de rest van de site ontwikkelen”, legt De Rudder uit. Om dit project te coördineren, werd Interwaas aangesteld.

De politie is nu nog gehuisvest in het Sint-Helenacomplex maar moet daar eind dit jaar vertrekken.
Kristof Pieters De politie is nu nog gehuisvest in het Sint-Helenacomplex maar moet daar eind dit jaar vertrekken.

Op basis van de huidige planning zal de nieuwe politiepost klaar zijn tegen eind 2021. Dit betekent dus dat de politie twee jaar lang een tijdelijke huisvesting moet krijgen. “Binnen het gemeentelijk patrimonium werd geen geschikte locatie gevonden”, vervolgt de burgemeester. “In overleg met de politie werd gekozen voor het plaatsen van kantoorunits in het gemeentepark. Het personeel kan hierdoor gebruik maken van een aantal logistieke faciliteiten in het Administratief en Bestuurscentrum zoals douches. De wapenkamer kan in de kelder van het gebouw ondergebracht worden. We gaan in de loop van oktober of november tien containerunits plaatsen. Er moet dan wel een deel van het park opgeofferd worden maar het was sowieso de bedoeling om dat op termijn herin te richten. De ligging vlak naast ons Administratief en Bestuurscentrum is ook ideaal voor de burgers. De politie zal in de toekomst nog centraler in het centrum zitten en er is een grote parking voor de deur.” De hele verhuisoperatie moet voor de gemeente normaal gezien een nuloperatie zijn. Jaarlijks ontvangt de gemeente namelijk een dotatie van 150.000 euro van de politiezone om voor huisvesting te voorzien.

Ook de korpsleiding is tevreden. “De tijdelijke containergebouwen zullen alle comfort hebben en kunnen op de goedkeuring rekenen van de vakbonden”, benadrukt Mares. “Het is vooral belangrijk dat er een toekomstperspectief is geboden van een fraaie definitieve huisvesting.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.