Groen in plaats van asbest op het dak van basisschool GOM en bib

rv
Nog deze maand start een aannemer met het verwijderen van het dak van gemeentelijke lagere school GOM en het bibfiliaal in Meerdonk. De huidige dakbedekking bevat asbesthoudende materialen. Er komt preventief een nieuw groendak in de plaats. De werken zouden eind november afgelopen zijn.

De dakbedekking van het gebouw waar zowel de gemeentelijke lagere school GOM als de uitleenpost Meerdonk zit, is aan vervanging toe. Het dak bestaat gedeeltelijk uit asbesthoudende materialen en wordt preventief verwijderd. De aannemer die de werken zal uitvoeren, is erkend voor het verwijderen van asbest. De werknemers krijgen een jaarlijkse opleiding en dragen de nodige beschermingsmiddelen zodat dit veilig kan gebeuren. Er worden verder nog heel wat preventieve maatregelen genomen zoals het nat maken van de materialen, niet breken van de platen, speciale zakken voor het transport van de platen,...

De werfzone wordt vanaf begin augustus afgesloten. Daarna wordt het asbesthoudende dak van het volledige gebouw verwijderd. Zo is de overlast beperkt.

Klassen verhuizen, bibliotheek sluit tijdelijk

In september wordt het dak van het blok met de klassen heropgebouwd. Hierdoor nemen de klassen van de GOM hun intrek in school De Wegwijzer, de tekenschool en de buitenschoolse kinderopvang. Vanaf oktober zouden de klassen terug toegankelijk zijn.Spelen kan dan op de speelweide.

Nadien volgt het dak van het sanitaire gedeelte, de refter, de bibliotheek en de fietsenstalling/berging. De uitleenpost van de bibliotheek zal tot aan het einde van de werken gesloten zijn. De werken nemen een hele tijd in beslag en zijn sterk afhankelijk van het weer. Als alles goed verloopt, zijn de werken eind november klaar. Als het weer tegenzit, zal de groenaanleg van het dak pas gebeuren in het voorjaar van 2020. Dit heeft wel geen invloed op de ingebruikname van het gebouw.

Aanvankelijk was het enkel de bedoeling om de golfplaten te vervangen, maar daartegen kwam in de gemeenteraad heel wat kritiek, vooral van oppositiepartij N-VA. Die is tevreden dat het gemeentebestuur alsnog heel het dak, inclusief onderdak, aanpakt en niet enkel de asbestplaten. Uit een rapport bleek namelijk dat ook daar asbestvezels terug te vinden waren. Door het volledige dak in één keer te vervangen is er geen enkel risico meer en zorgt de isolatie voor een hogere energie-efficiëntie. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.