Geen water in kelder bij volgende zondvloed

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-GILLIS-WAAS

Kristof Pieters
De gemeente Sint-Gillis-Waas kende zeven overstromingen sinds 2005 en statistisch gezien is er nu één kans om de twee jaar dat er straten onder water komen te staan. Zijn er voldoende maatregelen genomen?

"De oorzaak van recente overstromingen in 2016 en 2017 is te herleiden tot een te beperkte afvoer van de Watergang der Hoge Landen", zegt burgemeester Chris Lippens (CD&V). "Deze werd ruim 50 jaar geleden door de provincie aangelegd, maar door een toename van verharde oppervlakte en de klimaatveranderingen is de capaciteit onvoldoende geworden. We hebben een actieplan opgemaakt en alle knelpunten in kaart gebracht. Er is al een oplossing voor de Blokstraatbeek en vorig jaar werd al een stuw aangebracht ter hoogte van de Holstraat. We blijven echter ook aandringen bij de provincie om de Watergang der Hoge Landen te verruimen."

Volgens N-VA is de gemeente nu onvoldoende gewapend tegen een volgende overstroming en zal het nog wel even duren voor alle knelpunten zijn aangepakt. "Er is in het verleden te veel verhard zonder extra infiltratie- of buffercapaciteit", zegt Koen Daniëls. "Ook ontbreekt een onderhoudsschema voor alle grachten. Er zijn recent een aantal plannen gemaakt voor extra overstromingsgebieden, maar in een zone die sowieso regelmatig blank staat, is dat weinig zinvol. Verder moet de Watergang dringend uitgebreid worden en de dijken verhoogd. Er zullen ook grotere en meer wachtbekkens nodig zijn."

De Nieuwe Ploeg maakt dezelfde conclusie. "Er is in het verleden te weinig gekozen voor een langetermijnvisie en er is een te laag budget uitgetrokken om de steeds terugkerende waterproblemen tegen te gaan", zegt Erik Maes. Volgens Herwin De Kindt (Groen) is de klimaatverandering duidelijk voelbaar.

"Er is wateroverlast bij extreme regenbuien en waterschaarste bij langdurige droogte. Er moet daarom dringend een betonstop komen. Ook moeten we optreden tegen het dempen van grachten en deelnamen aan de operatie 'perforatie' van de Vlaamse overheid om openbare ruimte te 'ontharden' zodat regenwater beter kan infiltreren in de bodem. Verder is ook een ontdubbeling nodig van de Watergang der Hoge Landen." (PKM)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.