De Dodendraad herleeft met lint van krokussen

op de Koningsdijk in De Klinge werden zaterdag de eerste krokussen aangeplant op het tracé van de vroegere Dodendraad
Kristof Pieters op de Koningsdijk in De Klinge werden zaterdag de eerste krokussen aangeplant op het tracé van de vroegere Dodendraad
Een aantal beleidsmakers en kinderen hebben zaterdag een eerste rij krokussen aangeplant op de plaats waar honderd jaar geleden een dodelijke elektrische grensversperring was opgetrokken. Het project ‘De Dodendraad Leeft’ moet de herinnering aan deze gruwel levendig houden. Ieder voorjaar zal een wit lint van bloemen het voormalig tracé van de Dodendraad terug zichtbaar maken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische draadversperring die onder een spanning van 2000 volt stond. Dit was bedoeld om spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. In totaal vielen er bij de ‘Dodendraad’ meer dan duizend slachtoffers.

Omdat het exact honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, wil EGTS Linieland van Waas en Hulst een blijvende herinnering aan deze dodelijke grensversperring. Uiteraard geen nieuwe draad onder hoogspanning maar wel een lint van witte krokussen. Het gedenkteken in het landschap loopt vanaf de Noordzee tot aan het Drielandenpunt bij Vaals. Zaterdag werden de eerste krokussen aangeplant door een aantal beleidsmakers en kinderen van de grensgemeenten Beveren, Hulst, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke. Het publiek kon de impact van de dodendraad herbeleven aan de hand van lokale verhalen en re-enactment taferelen.

Met re-enactment taferelen ondervond iedereen aan de lijve hoe het was om te leven met een draadversperring op de grens
Kristof Pieters Met re-enactment taferelen ondervond iedereen aan de lijve hoe het was om te leven met een draadversperring op de grens

“We kozen niet toevallig voor de Koningsdijk in De Klinge”, zegt Richard Meersschaert, directeur van EGTS Linieland. “Net hier had de dodendraad een enorme impact op de samenleving en vielen er ook verschillende slachtoffers.”

Dat getuigt ook Carla Schönknecht, gedeputeerde voor Zeeland. “De Dodendraad liep op amper 30 meter van de woning van de familie Weyts. Hun vierjarig zoontje Peter kon op een dag de verleiding niet weerstaan om die eigenaardige constructie eens van dichterbij te gaan bekijken met een dramatisch gevolg. Zijn vader zag het vanop een afstand gebeuren. De Dodendraad is in Nederland niet zo bekend meer maar het is ook lang doodgezwegen. Ons land was in de Eerste Wereldoorlog ‘neutraal’ maar eigenlijk wilden we gewoon geen partij kiezen. Het is een stuk geschiedenis waar we niet zo trots op zijn. Daarom is het zo belangrijk dat dit niet vergeten wordt.”

Dat vindt ook Oost-Vlaams gedeputeerde Peter Hertog. “Weinig mensen weten nog hoe het is om in een oorlogssituatie te leven. En we moeten jammer genoeg vaststellen dat er in de wereld nog altijd versperringen worden opgetrokken zoals tussen de grens van de VS en Mexico. Met dit initiatief wordt onze grensstreek, waar ooit mensen uit elkaar werden gedreven, terug een plaats van ontmoeting.”

De komende week zullen honderden leerlingen van verschillende lagere scholen de rest van het lint witte krokussen aanplanten en dat vanaf Cadzand tot Vaals. Elk voorjaar zal zo het voormalig tracé van de Dodendraad weer zichtbaar worden. Het is ook een langeafstand fietsroute die men kan downloaden via www.grensroute.eu

in de grensdorpen Clingen en De Klinge was de Dodendraad honderd jaar geleden heel zichtbaar
Kristof Pieters in de grensdorpen Clingen en De Klinge was de Dodendraad honderd jaar geleden heel zichtbaar
Kristof Pieters
beleidsmakers en kinderen planten krokussen
Kristof Pieters beleidsmakers en kinderen planten krokussen
als teken van vrede en hoop worden er ook duiven losgelaten
Kristof Pieters als teken van vrede en hoop worden er ook duiven losgelatenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.