Cannabisgeur verraadt plantage

DUIZEND WEEDPLANTJES ONTDEKT BOVEN PIZZERIA

De civiele bescherming gooide de plantjes van de tweede verdieping naar beneden in een vrachtwagen.
PKM De civiele bescherming gooide de plantjes van de tweede verdieping naar beneden in een vrachtwagen.
In de Herenstraat in Sint-Gillis-Waas is gisteren een professionele cannabisplantage ontmanteld. Die was ondergebracht in een appartement boven een pizzeria. De zaak ging aan het rollen na een klacht over geurhinder. De uitbaters van de pizzeria werden gisteren opgepakt, maar na verhoor weer vrijgelaten. Zelf schreeuwen ze hun onschuld uit.

Een buurtbewoner had de politie gealarmeerd omdat hij een cannabisgeur waargenomen had. De politie ging poolshoogte nemen, maar bij een eerste inspectie vonden ze niks. Buiten stelden de agenten echter ook de geur van cannabis vast. Een tweede zoekactie leverde wel resultaat op. In een appartement boven een pizzeria werd een professionele cannabisplantage ontdekt. Verspreid over twee verdiepingen troffen de agenten duizend plantjes aan. De plantage was uitgerust met een afzuigsysteem, maar blijkbaar volstond dit toch niet om de geur van de cannabisplanten volledig te maskeren.

Hoewel er een professionele afzuiginstallatie hing, volstond die niet om de cannabisgeur te maskeren.
PKM Hoewel er een professionele afzuiginstallatie hing, volstond die niet om de cannabisgeur te maskeren.

Imagoschade

Bij de inval werden drie mensen opgepakt die in de pizzeria aanwezig waren, waaronder de mede-uitbater. Ze werden allen meegenomen voor verhoor, maar werden kort na de middag weer vrijgelaten. "We hebben niks met die plantage te maken", benadrukken ze. "We huren voor de pizzeria alleen maar de gelijkvloerse verdieping. De bovenverdieping wordt door iemand anders gehuurd."


De flat op de bovenverdieping deelt alleen de achteringang van de pizzeria, waar de keuken ligt. "Maar we hebben nooit iets verdacht opgemerkt", gaat de uitbater verder. "We zijn hier maar zes uur per dag aanwezig, wanneer de pizzeria geopend is. We wonen hier, dus hebben we de rest van de tijd geen zicht op wat er boven ons allemaal gebeurt. We hebben alleszins nooit iets verdachts opgemerkt. Het is ook voor ons een verrassing dat er zo'n grote plantage was ingericht. De geur van cannabis hebben we zelf nooit geroken. Bij het bakken van pizza's overheersen andere geuren. Pas toen de civiele bescherming de elektriciteit had afgesloten en de ramen van de flat had open gezet, roken we de cannabis. We zijn niet alleen enorm geschrokken, maar vrezen ook de imagoschade. We kunnen alleen maar benadrukken dat we met die plantage niks te maken hebben."

Ontmantelen

Wie dan wel betrokken is bij de drugsplantage, blijft voorlopig nog onduidelijk. Politie en parket willen weinig commentaar kwijt en verklaren alleen maar dat ze de zaak nog volop onderzoeken en alle pistes bekijken. Het gaat in ieder geval om een uitzonderlijk grote plantage, want er werden duizend bijna volwassen plantjes aangetroffen. Gisteren kwam de civiele bescherming ter plaatse om de plantage te ontmantelen. Voor de deur van de flat werd een vrachtwagen geplaatst, waarna de planten door de open ramen naar buiten werden gegooid. Pal in het centrum had dit natuurlijk heel wat bekijks. De sterke cannabisgeur was in de ruime omgeving ook duidelijk op te merken.