Brouwerij The Musketeers opent de deuren: 25.000 bezoekers per jaar verwacht

Kristof de Roo en Stefaan Soetemans klinken op de opening van de nieuwe brouwerij.
Kristof Pieters Kristof de Roo en Stefaan Soetemans klinken op de opening van de nieuwe brouwerij.
Twintig jaar nadat vier kameraden als hobby bier zijn beginnen brouwen, hebben The Musketeers woensdag een gloednieuwe complex in gebruik genomen met een capaciteit van 60 hectoliter per brouwsel. Een volautomatische machine vult vervolgens zo’n 6.000 flessen per uur. Dit maakt het meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland. In juni opent ook het brouwerijcafé. Jaarlijks worden er zo’n 25.000 bezoekers verwacht.

De bouw van de nieuwe brouwerij gebeurde in een recordtijd. Pas in augustus vorig jaar werd de eerste steen gelegd. “Maar zelf hebben we 20 jaar lang naar dit moment toegeleefd en gewerkt”, zeggen zaakvoerders Stefaan Soetemans en Kristof de Roo. Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie kozen de brouwers voor een site met een rijk verleden en een verhaal, net zoals de bieren van The Musketeers. De oude steenbakkerij in de Reepstraat werd omgebouwd tot een brouwerijcafé. De brouwzaal, magazijn en kantoren daarentegen zijn ondergebracht in een aanpalende nieuwbouw. Beide gebouwen zijn verbonden met elkaar door een prachtige glazen binnenstraat. “We kozen voor een ontwerp met veel glazen wanden. We willen met onze brouwerij mensen doen praten en laten genieten van bier”, zegt Kristof De Roo van The Musketeers. “Bezoekers van het brouwerijcafé moeten het reilen en zeilen van de brouwerij kunnen voelen en zien. Vandaar dat een grote glazen wand hen rechtstreeks inkijk geeft op de brouwzaal.” In totaal gaat het om een investering van 8 miljoen euro. De nieuwbouw levert meteen ook tien extra jobs op.

De oude steenbakkerij werd omgetoverd tot een fraai brouwerijcafé.
Kristof Pieters De oude steenbakkerij werd omgetoverd tot een fraai brouwerijcafé.

De bieren van The Musketeers zitten al jaren in de lift. Niet alleen de succesvolle Troubadourbieren worden internationaal gesmaakt, ook de bieren van hun Belgian Legends-serie en de recente bucketlist-serie doen de omzet jaarlijks stijgen.

Daarnaast zal een sfeervol brouwerijcafé het uitstalraam van de brouwerij worden en meteen een toeristische hotspot vormen in het Waasland. De brouwerij is dan ook gelegen op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gillis-Waas vlakbij een aantal fietsknooppunten en wandelroutes. In samenwerking met lokale partners zullen toeristische arrangementen uitgewerkt worden. De lat wordt hoog gelegd want er worden 25.000 bezoekers per jaar verwacht. “Het brouwerijcafé is klaar, net als de grote zaal op de bovenverdieping, maar we moeten nu eerst nog personeel aanwerven voor de uitbating”, legt Stefaan Soetemans uit. “Begin juni willen we de deuren openen voor het grote publiek.”

Minister Ben Weyts werd woensdag even van de boot van Gert Verhulst gehaald om de brouwerij samen met burgemeester Maaike De Rudder officieel te openen. De minister looft het initiatief van The Musketeers om een stuk erfgoed, de oude steenbakkerij, nieuw leven in te blazen. “België is niet het land van het bier maar van de brouwers. Onze grondstoffen zitten niet onder de grond maar boven de grond. En daar is deze nieuwe brouwerij van The Musketeers is een prachtig voorbeeld van: een krachtige combinatie van ambacht, erfgoed en innovatie”, klinkt het enthousiast. “En we hebben er als gemeente met de brouwerij meteen een nieuwe toeristische trekpleister bij”, vult burgemeester De Rudder aan.

Minister Ben Weyts mocht als eerste een (schuimige) pint tappen en proefde dat het goed was.
Kristof Pieters Minister Ben Weyts mocht als eerste een (schuimige) pint tappen en proefde dat het goed was.

Minister Weyts mocht meteen ook een naam verzinnen voor het nieuwe Bucketlist-bier. Er werd gepeild naar zijn persoonlijke bucketlist en recent kon hij iets afvinken op zijn lijst: thuiskomen met een hond. Het volgende Bucketlist-bier krijgt dan ook de naam ‘Coming home with a dog.”

Voor The Musketeers is de nieuwe brouwerij geen eindpunt maar een nieuwe start. “De voorbije periode zaten we op een rollercoaster. Nu willen we ons terug volledig storten op onze grote passie en dat is brouwen en het ontwikkelen van nieuwe bieren”, klinkt het.

De zaakvoerders nodigden heel wat prominenten uit voor een rondleiding in de brouwzaal.
Kristof Pieters De zaakvoerders nodigden heel wat prominenten uit voor een rondleiding in de brouwzaal.
Kristof Pieters
Het brouwerijcafé zal in juni voor het grote publiek toegankelijk zijn.
Kristof Pieters Het brouwerijcafé zal in juni voor het grote publiek toegankelijk zijn.
Kristof Pieters
Een volautomatische machine vult zo’n 6.000 flessen per uur.
Kristof Pieters Een volautomatische machine vult zo’n 6.000 flessen per uur.
De oude steenbakkerij is met de brouwerij verbonden via een glazen binnenstraat.
Kristof Pieters De oude steenbakkerij is met de brouwerij verbonden via een glazen binnenstraat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.