1.500 bezoekers voor Klingspoor, educatief centrum loopt als een trein

Eric De Keyzer toont jongeren hoe vroeger klompen werden gemaakt uit stukken boom.
Kristof Pieters Eric De Keyzer toont jongeren hoe vroeger klompen werden gemaakt uit stukken boom.
Het educatief centrum Klingspoor heeft in het eerste seizoen sinds de opening eind maart 1.500 bezoekers over de vloer gekregen. Dat is meer dan verwacht. Er worden nu al grootste plannen gesmeed voor het volgend seizoen.

Klingspoor opende op 30 maart de deuren van een centrum waar bezoekers van alle leeftijden op een laagdrempelige manier kennismaken met de thema’s spoor, grens, natuur en klompen. Van april tot en met oktober werd het centrum elke zondag gratis opengesteld door de vrijwilligers van de Vriendenkling en folkloregroep De Klomp. Na het eerste toeristische seizoen maken ze de balans op: met meer dan 1.500 bezoekers is Klingspoor een echte trekpleister.

De treinlocomotief, de wagon en het klompenmonument op het ontmoetingsplein trekken de aandacht van jong en oud. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de geschiedenis van De Klinge en volwassenen verdiepen zich via de verschillende informatiepanelen. Hetzelfde succesrecept werd toegepast in de inrichting van het centrum.

Kristof Pieters

Voegere stationsomgeving

De gemeente Sint-Gillis-Waas kocht in 2009 het café Oude Statie en de aanpalende lokalen in de Buitenstraat in De Klinge aan, met de bedoeling om er een leef- en beleefcentrum in te richten, waar verschillende streekeigen thema’s aan bod komen. De vroegere stationsomgeving aan de grens, waarlangs vele klompen vanuit het Waasland naar Nederland en Duitsland werden uitgevoerd, én de ligging tussen twee waardevolle natuurgebieden, maakt van deze plek de uitgelezen locatie om de streek te verkennen. Met Europese steun werd de aanpalende schuur en vervallen feestzaal naast het voormalige station verbouwd, om er een educatieve werking op te starten. Het zijn vrijwilligers die sinds april elke zondag de bezoekers enthousiast onthalen.

Activiteiten

“Zowel de Vriendenkling, vzw De Klomp, WG Grensdorpen als de uitbaters van café (Ou)de Statie organiseren tal van activiteiten die ervoor zorgen dat Klingspoor intussen meer dan 1.500 bezoekers kreeg. Dat hadden we niet verwacht bij de opening eind maart”, zegt Eric De Keyzer van Vriendenkling. “Het succes is van die aard dat er intussen al grootse plannen worden gemaakt voor het volgende toeristische seizoen.” Groeps- en klasbezoeken op aanvraag blijven wel het hele jaar door mogelijk.

Kristof Pieters
Kristof PietersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.