"Helft van inboedel hebben we verkocht aan onze klanten"

CAFÉ DE VLASBLOEM SLUIT NA 100 JAAR DE DEUREN EN WORDT AFGEBROKEN

De Vlasbloem is nog een echte bruine volkskroeg, waar jong en oud over de vloer komt.
Kristof Pieters De Vlasbloem is nog een echte bruine volkskroeg, waar jong en oud over de vloer komt.
Het legendarische volkscafé De Vlasbloem sluit dit weekend definitief de deuren. Het pand wordt afgebroken voor een nieuwe ontsluiting van het woonzorgcentrum. De Vlasbloem is nog een echte bruine volkskroeg, maar ook een bekend biercafé. Uitbaters Johan en Sonia ruilen nu de tapkraan voor een mobilhome om nog wat te genieten van het leven.

Een café waar je nog een pintje vindt voor slechts anderhalve euro. Het komt steeds minder vaak voor en na dit weekend ook niet meer in Sint-Pauwels.


Het legendarische café De Vlasbloem sluit definitief zijn deuren. Uitbaters Johan Vercruyssen (60) en Sonia Willems (60) gooien na 18 jaar de handdoek in de ring. "Het café is drie maanden geleden verkocht en zal plaats ruimen voor een nieuwe ontsluiting van het achterliggende woonzorgcentrum Sint-Jozef", legt Johan uit. "Het is met pijn in het hart dat we sluiten, maar tegelijk willen we ook nog wat genieten van het leven. Ik ben herstellende van darmkanker en dan kijk je plots wel anders tegen bepaalde zaken aan. We hebben nu een mobilhome gekocht en willen daar nu mee op uit trekken. Als je de uren telt die we hier hebben versleten, verdienen we dit wel. Het café was elke dag open van tien uur 's morgens en we sloten pas in de vroege uurtjes. Na mijn ziekte hebben we besloten om iets vroeger te sluiten, namelijk om 22 uur. Nu valt het doek dus definitief."

Het café is meer dan honderd jaar oud, maar verdwijnt nu onder de sloophamer.
Kristof Pieters Het café is meer dan honderd jaar oud, maar verdwijnt nu onder de sloophamer.

140 bieren

De Vlasbloem heeft een rijke geschiedenis. "We weten niet precies wanneer het café gebouwd is, maar het is alleszins een eeuw oud", weet Johan.


Samen met zijn vrouw Sonia stond hij vroeger achter de toonbank van een vishandel in Stekene. "Ik kwam hier toen als klant over de vloer. Toen de toenmalige uitbaters besloten te stoppen, heb ik mijn kans gegrepen. Het was altijd al een droom om een eigen café te beginnen. Ik ben altijd onafhankelijk geweest van elke brouwerij waardoor ik maar liefst 140 bieren op de kaart kon zetten. We hebben maar liefst zeventien bieren van het vat. Ik heb in een aanpalende ruimte zelfs drie extra tapkasten laten zetten. Dit gaat van een gewoon pintje tot exclusieve bieren als Paix Dieu, dat bij volle maan wordt gebrouwen."

Johan is een gediplomeerd zytholoog en maakt van perfect geschonken bieren een erezaak.
Kristof Pieters Johan is een gediplomeerd zytholoog en maakt van perfect geschonken bieren een erezaak.

Afgemeten schuimkraag

Johan heeft een diploma van zytholoog (bierkenner, red.) en maakte er al die jaren een erezaak van om elk bier in het juiste glas met een exact afgemeten schuimkraag te serveren. "Er zijn heel wat klanten die enkel en alleen komen omwille van de uitgebreide bierkaart. Die komen uit de hele streek. Daarnaast is er natuurlijk ook het vast cliënteel uit de buurt. Sommige stamgasten komen hier dagelijks over de vloer. Je kan er je horloge op gelijk zetten. 's Ochtends en 's middags zijn het vooral gepensioneerden en na 17 uur springt het werkvolk binnen. Het is dus echt wel een typisch volkscafé waar jong en oud over de vloer komt. Het is vooral het contact met de mensen dat we enorm gaan missen. Ook de stamgasten treuren natuurlijk. Er zijn niet veel meer typische volkscafés over. We hebben ook altijd heel democratische prijzen gevraagd. Anderhalve euro voor een pintje is tegenwoordig vrij uitzonderlijk."


Over de opkuis moeten Johan en Sonia zich wat minder zorgen maken. "De halve inboedel is namelijk al verkocht", lacht Johan. "En dan nog wel aan de stamgasten zelf. Ik heb al een hele lijst moeten aanleggen. Bijna iedereen wil namelijk een souvenir."