Villa verwoest door vlammenzee

BRANDWEER HEEFT UREN NODIG OM BRAND TE BLUSSEN

Het dak van de villa staat in lichterlaaie.
Foto Mozkito Het dak van de villa staat in lichterlaaie.
Een zware brand heeft zaterdagnamiddag de villa van de Franse zakenman Jacques Berrebi (75) in Sint-Genesius-Rode verwoest. Het vuur ontstond wellicht nadat enkele TL-lampen oververhit raakten. De brandweer had uren nodig om de vlammenzee te blussen. Pas gisterenochtend werd de ravage duidelijk.

Het was de conciërge die de brand in de riante villa op de Kastanjeboomlaan in Sint-Genesius-Rode zaterdag iets na 15 uur opmerkte. De man woont in een apart huis op het domein. "Ik zag rook en heb meteen de brandweer gebeld", vertelde de man verbijsterd toen de brandweer het vuur probeerde te bedwingen. "Maar ik kon zelf niets meer doen. De vlammen sloegen heel snel door de ramen."

Twee ladderwagens

Brandweerploegen van Vlaams-Brabant West en Brussel werden opgetrommeld om de brand te blussen. Omdat het vuur zo hevig was moesten zelfs twee ladderwagens ingeschakeld worden om vanuit de hoogte te blussen. De chauffeurs moesten wel behoedzaam hun vrachtwagen manoeuvreren over het domein om aan het hoofdgebouw te geraken. "We konden wel snel met de eerste bluswerken starten maar het was een zware brand", zegt kapitein Hans Van Schepdael van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "Vanochtend (zondagochtend) zijn we nog eens teruggekeerd toen het vuur opnieuw opflakkerde."


Uiteindelijk moest de brandweer zaterdag tot na middernacht blussen. Pas bij het eerste daglicht werd de ravage pas echt duidelijk. Het vuur vernielde het gebouw grotendeels. Zondagochtend kwam een branddeskundige ter plaatse op vraag van het parket Halle-Vilvoorde. Uiteindelijk bleken enkele TL-lampen de brand veroorzaakt te hebben. De lampen raakten oververhit. De bewoners van de villa, de Franse zakenman op rust Jacques Berrebi en zijn vrouw, waren op het moment van de brand niet thuis, maar konden zondag wel mee het domein op om te kijken wat er van hun huis overbleef. Tijdens de brand werden ze opgevangen door de buren en zondagochtend was er ook familie aanwezig om hen te ondersteunen.


Burgemeester Pierre Rolin (IC-GB) kwam zaterdagavond ook ter plaatse. "We zullen de bewoners nog contacteren met de vraag of ze hulp nodig hebben", vertelde Rolin gisterenochtend. "Hun huis is echt wel verloren."

Rijke zakenman

De 75-jarige Berrebi is een van de rijkste zakenmannen van Frankrijk. Hij is intussen op pensioen, maar is wel nog actief als investeerder. De man was eind jaren zeventig mede-oprichter van de firma Teleperformance in Frankrijk. Het bedrijf specialiseerde zich in callcenters van waaruit klanten van andere bedrijven geholpen worden. Teleperformance groeide zo uit tot een multinational. Het fortuin van Berrebi werd enkele jaren geleden nog op tientallen miljoenen euro's' geschat. De man week in 2000 uit naar België en gaf grif toe dat die verhuis er vooral kwam omdat hij in Frankrijk te veel belastingen moest betalen.