Pajottenland scoort in GaultMillau

BISTRO MARGAUX STIJGT MET EEN PUNT DE KAAI IS NIEUWKOMER

Chef van De Kaai Christian Devreker en partner Els Aelvoet.
Mozkito Chef van De Kaai Christian Devreker en partner Els Aelvoet.
In de bekende restaurantgids Gault&Millau van 2016 staan maar liefst dertien restaurants uit het Pajottenland. Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem behaalt met een 17 op 20 de hoogste score. Restaurant De Kaai in Halle is de nieuwkomer in de lijst.

Bistro Margaux steekt er met kop en schouders bovenuit. Met een 17 op 20 scoort het een punt beter dan vorig jaar. Thomas Locus werd vorig jaar bekroond tot beste jonge chef van België. Met zijn restaurant scoort hij beter dan The Jane van tv-kok en sterrenchef Sergio Herman. "Maar daar stopt de vergelijking", vertelt Locus. "Wij zijn ondertussen zes jaar bezig met Bistro Margaux, Herman is nog maar aan zijn tweede jaar toe. De recensenten van de Gault&Millau zijn voorzichtig met beginnende restaurants. De komende jaren zal The Jane hoge toppen scheren."

Thomas Locus, chef van Bistro Margaux, bij het restaurant.
Mozkito Thomas Locus, chef van Bistro Margaux, bij het restaurant.

Gewone bistro

Locus begon in 2010 met een doodgewone bistro. Zelf had hij het talent om meteen een restaurant te openen, maar de economische crisis stak daar een stokje voor. "Mensen hadden geen geld om dure restaurantbezoekjes te veroorloven", zegt hij. "Daarom begon ik een niveau lager. Door de jaren heen zijn onze gerechten verbeterd en verfijnd, maar toch valt de prijs mee. Daarin verschillen we van andere restaurants. Ook Jan met de pet kan bij ons komen eten." De stijging van een punt kwam als een verrassing voor Locus, maar voor hem stopt het daar niet. In de toekomst wil hij blijven stijgen. "Het is nu dat ik het moet doen. Ik begon jong en energiek. Dit is geen beroep dat je twintig jaar kan doen. Het vergt enorm veel mentale en fysieke kracht", besluit Locus.

Nieuwkomer

Na Bistro Margaux komen Anobesia (Affligem), Les Eleveurs (Halle) en Michel (Groot-Bijgaarden) met een score van 15 op 20. Er is ook een nieuwkomer op de lijst: De Kaai in Halle. In 2014 opende De Kaai zijn deuren en nu krijgt het al een score in de Gault&Millau. Chef Christian Devreker draaide al mee in sterrenzaken zoals Oud Sluis. Samen met zijn partner, Els Aelvoet, serveert hij lokale producten in zijn visrestaurant. "Wij maken hier alles zelf", zegt Devreker. "Onze producten hebben geen geheimen voor ons. Het stelt me tevreden dat ons werk zo goed in de smaak valt. Ik haal elke dag energie uit de tevredenheid van onze klanten. De zaak staat nog maar net op zijn poten, dus misschien kunnen we de volgende jaren wel groeien."


Verder zijn er nog twee Pajotse restaurants die warm aanbevolen worden door Gault&Millau. Het gaat om Eat & Geniet in Groot-Bijgaarden en NoNon in Ternat.