Het Kinderuur wil standbeeld voor oprichter 'Nonkel Wim'

De acteurs en actrices van Het Kinderuur tijdens één van de repetities.
Foto Mozkito De acteurs en actrices van Het Kinderuur tijdens één van de repetities.
Toneelvereniging Het Kinderuur viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag en wil gelijk ook stichter Willem Savenberg eren. En als het even kan, dan graag met een standbeeld.

De toneelvereniging uit Rode werkt dezer dagen de jaarlijkse mini-tournee af, met Sinterklaasvoorstellingen in de regio. Zo konden honderden kinderen vorig weekend al de avonturen van een jonge Piet volgen in gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve. Maar ook in het Leuvense, Buizingen, Bellingen en Dworp werd het jonge volkje getrakteerd op voorstellingen van 'n Ietsie pietsie pietje'. "Meer dan tweeduizend kinderen en hun ouders zien ons zo aan het werk", vertelt regisseur Fred Vanderlinden. "De meeste organisatoren boeken ons ook al meteen voor volgend jaar. Dat is natuurlijk een mooi compliment."


Het Kinderuur heeft dit jaar ook wat de vieren: de zeventigste verjaardag van de vereniging. En dus vonden de leden het hoog tijd om stichter Willem Savenberg te eren. "Tijdens de voorstellingen worden de leuke gewoontes van zeventig jaar geleden in ere gehouden", klinkt het. "Zoals hoe 'Nonkel Wim' met zijn pijp het podium opkwam en de kinderen toesprak. Voor vele ouders en grootouders is dat pure nostalgie."

Kruispunt aan Wauterbos

Het feestjaar is evenwel nog maar net ingezet. Begin volgend jaar wil Het Kinderuur een groot feest organiseren in De Boesdaalhoeve, met voorstellingen, een tentoonstelling en meer. "Als orgelpunt hadden we graag een standbeeld van Willem Savenberg onthuld", zegt Fred. "Een kruispunt aan de Wauterbos lijkt ons de ideale plek, omdat hij daar ooit gewoond heeft. We hopen binnenkort toestemming te krijgen van het gemeentebestuur, zodat we dit project volledig kunnen uitwerken."


(BKH)