De eerste zender die Clouseau draaide

LEGENDARISCHE RADIO RO KEERT NOG ÉÉN KEER TERUG

Presentator Eddy Van Caeneghem (rechts) in gesprek met Clouseau-oprichter Bob Savenberg.
Mozkito Presentator Eddy Van Caeneghem (rechts) in gesprek met Clouseau-oprichter Bob Savenberg.
Radio Ro heeft afgelopen weekend de microfoons eenmalig van onder het stof gehaald tijdens de jaarmarkt van Rode. Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve wist alle protagonisten van de zender samen te brengen, van Bob Savenberg tot Pascal Braeckman.

Radio Ro, de zender die in de jaren 80 furore maakte met uiteenlopende muziek- en praatprogramma's, is een begrip in Rode en omstreken. Een begrip dat nu eenmalig terugkeerde tijdens de jaarmarkt, waar de helden van weleer nog één keer radio maakten aan de ingang van de bibliotheek. "We wilden iets speciaals doen", zegt Liesbet Vermaelen, verantwoordelijke van gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve. "We wilden niet alleen reclame maken, maar de mensen ook verrassen met een leuk project. Tijdens een brainstormsessie kwamen we uit bij Radio Ro, die als zender een belangrijke rol gespeeld heeft in het verenigingsleven van de jaren 80. Daarom wilden we de radiozender nog één keer in de ether gooien. We vroegen eenmalig een frequentie aan en nodigden iedereen uit voor een praatje, en om een plaat aan te vragen."


En zo werd Radio Ro tussen 12 en 18 uur weer even realiteit. Zes uur lang passeerden bekende koppen zoals Bob Savenberg en Pascal Braeckman de revue. Marc Huylebroeck, bekend van Radio Pajottenland, praatte het geheel aan elkaar. "Ik ben zelf geboren en getogen in Rode", vertelt Huylebroeck. "Radio Ro was hier in de jaren 80 echt wel groot. Op sommige momenten had de zender meer dan honderd medewerkers in dienst. Alle verenigingen kondigden hun evenementen aan via Radio Ro, er waren praatprogramma's voor uiteenlopende doelgroepen,... Maar na de gloriejaren ging het stilletjes aan bergaf, zoals dat met vele regionale radiozenders het geval was. De frequentie werd uiteindelijk verkocht aan Brussel Contact, het huidige ClubFM. Het is dan ook uniek dat we nog één keer radio mogen maken in Rode, en de reacties zijn overweldigend." Geen overdreven statement, want tijdens de uitzending kwamen er zelf telefoontjes uit Peru.

Dj's van dienst Ron Praetman en Marc Huylebroeck.
Mozkito Dj's van dienst Ron Praetman en Marc Huylebroeck.

Muziekgeschiedenis

Wist u trouwens dat Radio Ro ook een rol gespeeld heeft in de Belgische muziekgeschiedenis? De zender was immers de eerste die een plaatje draaide van een lokale band die door het leven ging als... Clouseau. "Bob Savenberg, die aan de wieg van de band stond, was één van de vaste dj's van Radio Ro", legt Huylebroeck uit. "Zijn dj-naam was Bob Beep Clouseau, omdat hij de gelijknamige inspecteur zo goed kon imiteren. Zo heeft de band ook zijn naam gekregen, en de rest is geschiedenis. De gebroeders Wauters, die in Rode woonden, kwamen destijds met een klein hartje naar de zender om hun plaatje 'Brandweer' te draaien, maar we hoeven ook hier niet meer te vertellen hoe dat is gegaan."