Meer dan 300 straten vieren Burendag

Ook in de Wittebroodstraat in Mechelen kwamen buren samen.
Foto Legreve Ook in de Wittebroodstraat in Mechelen kwamen buren samen.
Burendag wint aan populariteit. Meer dan driehonderd straten in het arrondissement namen gisteravond deel.

Het Mechelse buurtcomité Caputsteen organiseerde zeven jaar geleden een eerste Burendag naar Europees en Antwerps voorbeeld.


"We deden al een aantal activiteiten om de buren bij elkaar te brengen en het leek ons een tof initiatief. In de tijd van mijn grootouders zaten ze allemaal op straat, nu zit iedereen achter zijn deurtje voor de tv. Het is mede dankzij activiteiten als deze dat de bewoners van de Wittebroodstraat elkaar kennen en dat is een heel aangenaam gevoel", zegt Josy Marien, een van de pioniers.

Brand

En dat kennen bevordert ook de solidariteit. Zo bespraken de bewoners gisteravond wat ze konden doen voor de man wiens huis sinds enkele weken onbewoonbaar is vanwege een brand. De pioniers hadden overigens niet gedacht dat de Burendag zo'n hoge vlucht zou nemen. Intussen zetten in Mechelen al bewoners van 170 straten hun stoel aan de voordeur om een praatje te slaan met de buren.


"Dat mede dankzij de stad die met het verdelen van een Oxfam-feestpakket de Burendag verder heeft gepromoot", zegt Marien. Burendag beperkt zich niet tot de stadsgrenzen. Ook 140 straten in Berlaar, Duffel, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Lier namen gisteravond in samenwerking met IGEMO deel. Ook zij werden beloond, met een eerlijke handelcheque.


"Met de campagne hebben de gemeenten niet enkel Burendag willen promoten maar willen ze hen tevens ook bewustmaken van de problematiek rond rechtvaardige handelsregels", aldus Igemo-projectmanager Johan Van Damme. (WVK)