"Toy is veel meer dan superhit 'Suspicion'"

SINT-AMANDSENAAR MAAKT DOCUMENTAIRE OVER BEGINJAREN POPGROEP

In Theo Van Hemelrijk brandt nog altijd het vuur uit de succesperiode van Toy.
David Legreve In Theo Van Hemelrijk brandt nog altijd het vuur uit de succesperiode van Toy.
Acht maanden lang werkte Sint-Amandsenaar Theo Van Hemelrijk aan de documentaire 'Toy, The Making Of A Band In The 70's'. "Ons bekendste nummer Suspicion kwam in 1981 uit, maar Toy is veel meer dan enkel dàt nummer. Ik toon daarom onze groei in de jaren 70, van sukkelaars met slechte gitaren tot internationale optredens", zegt de oprichter en frontman.

"Ik ben maar wat blij dat de documentaire afgewerkt is, want ik heb iets te veel tijd in de montagestudio doorgebracht", lacht Van Hemelrijk. Hij richtte in 1974 samen met Harry Woods uit Sint-Gillis de band 'Toy' op, en besloot ongeveer een jaar geleden aan de slag te gaan met het materiaal van toen. "Ik had in die tijd al een goede 8mm-camera, waar ik urenlang mee liep te filmen. Tel daar onze demo-opnames bij en de dozen vol oude foto's, en ik wist wat gedaan."


"'Toy, The Making Of A Band In The 70's' focust specifiek op de jaren 70 omdat ik wil tonen dat Toy veel meer is dan enkel het nummer Suspicion. De groep ontstond in het toenmalige jongerencafé De Vaandrig in Sint-Amands, met Harry en mezelf als zangers-gitaristen, Paul Ielegems aan de drums en Renaat Boeykens op bas."


"De Vaandrig was in die tijd héél populair, zelfs vanuit Nederland kwamen muziekliefhebbers naar Sint-Amands afgezakt. Grote namen als Zjef Vanuytsel, Kris De Bruyne en anderen stonden er op het podium. Die unieke sfeer en gezelligheid van de eerste jaren zitten mee in de reportage, de kijker krijgt een goed beeld van de jongerencultuur in de jaren 70: de blues en hippies, Woodstock, studentenprotesten en meer."


"Tijdens de film zie je Toy groeien. We zijn gestart als een groepje sukkelaars met slechte gitaren, maar dat veranderde snel. In 1971 stonden we in Bornem op het podium als voorprogramma van de toen nog niet zo bekende band Supertramp. Die probeerde voet aan de grond te krijgen op het Europese vasteland, en Toy was daarbij", doceert Theo geschiedenis van de muziek.

Een foto van de groep uit 1979 aan Ter Dilft. Vlnr: Paul Ielegems, Theo Van Hemelrijk, Renaat Boeykens en Harry Woods.
David Legreve Een foto van de groep uit 1979 aan Ter Dilft. Vlnr: Paul Ielegems, Theo Van Hemelrijk, Renaat Boeykens en Harry Woods.

Payola

"In 1976 wonnen we de muziekwedstrijd 'Singe Sange Jo' op de nationale televisie en richtten we ons eigen platenlabel 'Payola' op. De zalen waar we speelden, werden alsmaar groter én verder van huis, voor we het goed en wel beseften gingen we internationaal."


"We zijn nu vele jaren verder, en nog steeds verkoop ik wekelijks onze muziek aan jonge muziekliefhebbers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, zelfs in de Verenigde Staten van Amerika. Toy stamt uit de tijd van de songs die overleven, de Beatle-muziek, eerder dan de vluchtigheid van Tomorrowland. Als ik nu ergens binnenkom, word ik weer op Toy en de nieuwe docufilm aangesproken. De bekendheid is er dus nog steeds", stelt Van Hemelrijk vast.

David Legreve

Vervolg?

"Deze documentaire stopt net voor het succes van Suspicion, na montage was de film al anderhalf uur lang. Maar wie weet komt er nog een vervolg, met het verhaal van de jaren 80. Van die periode hebben we minder eigen materiaal -filmen was door de drukte niet altijd meer mogelijk- maar wél meer beelden van anderen. Wie weet vind ik tijdens de wintermaanden nieuwe moed en duik ik opnieuw de montagestudio in."


Het eerste uur van Toy, The Making Of A Band In The 70's bekijken, kan op zaterdag 10 september om 20.30 uur in cultuurcentrum Ter Dilft in Bornem. De toegang is gratis, maar inschrijven is nodig via theo.vanhemelrijk@telenet.be. De DVD met de volledige documentaire is ter plaatse te koop.

RV