Voetbalclub Simikos heeft genoeg van zwerfvuil op veld: “Ze halen zelfs afval uit vuilnisbak en strooien het uit”

Zondag was het weer zover: voorzitter Kris De Clippeleir trof heel wat rommel aan op het veld van voetbalclub Simikos.
Rik Paeshuys Zondag was het weer zover: voorzitter Kris De Clippeleir trof heel wat rommel aan op het veld van voetbalclub Simikos.
Voetbalclub Simikos uit Schoten vond afgelopen weekend weer zwerfvuil op het veld. De inhoud van twee vuilnisbakken werd er uitgestrooid. Vermoedelijk gaat het om een streek van hangjongeren. “Zwerfvuil en vandalisme zijn al een probleem sinds onze sportclub hier is opgericht, maar de laatste dagen is het geëscaleerd”, vertelt voorzitter van Simikos Kris De Clippeleir. De gemeente Schoten doet er alles aan om zwerfvuil te bestrijden.

Op zondag trof voorzitter Kris zelf een heleboel plastic flessen aan. “Ik ontdekte dat de inhoud van twee vuilnisbakken verspreid was in het midden van een afgelegen trainingsveldje, al vindt daar in het weekend geen sportieve activiteit plaats. Ik heb dan maar zelf de rommel opgeruimd”, vertelt Kris. Toen een voetbaltrainer van de club de volgende dag bij een training opnieuw een hoop zwerfvuil aantrof, besloot Simikos de politie te verwittigen. Schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) hamert erop dat de gemeente Schoten er alles aan doet om zwerfvuil en vandalisme tegen te gaan. “Wij hebben een uitgebreid stappenplan uitgewerkt om zwerfvuil te vermijden. Dat doen we in samenwerking met wijkwerkers en de politie. Burgers kunnen zwerfvuil aangeven via een online meldingsformulier. Verder zetten wij er dagelijks op in jongeren attent te maken om hun pizzadozen mee te nemen naar huis om daar in de vuilnisbak te gooien. Zwerfvuiltoeristen bestraffen wij systematisch met een GAS-boete.”

Milieubewuste mentaliteit

Voorzitter Kris betreurt de feiten. Zelf probeert de sportclub zijn leden immers milieubewust te maken. Ze nam afscheid van de plastieken waterflessen, gaf ieder clublid een drinkbus en installeerde een waterfontein. De sportclub nam ook maatregelen tegen vandalisme en zwerfvuil afkomstig van hangjongeren aan het skatepark. “We hebben dit jaar nieuwe kunstgrasvelden aangelegd. Die hebben we ook omheind en voorzien van camerabewaking. Zonder al dat vandalisme waren die dure maatregelen niet nodig geweest,” verduidelijkt voorzitter Kris. 

Sluikstorters opsporen

Naast het inzetten van gemeenschapswacht, wijkwerkers en politiediensten, gaat gemeente Schoten ook actief op zoek naar nieuwe methodes om sluikstorters op te sporen. “Als het zwerfvuil is opgehaald, zoeken wij daarin naar sporen van de dader. Dat systeem heeft al goede resultaten opgeleverd”, vertelt schepen Walter Brat. Daarnaast overlegt de gemeente Schoten met Brasschaat om kennis op te doen van sluikstortcamera’s om de pakkans te verhogen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.