Twee crèches definitief dicht na mishandeling baby's

Kind en Gezin heeft de vergunning voor de kinderdagverblijven Kiddy Watch I en II in Klapdorp Antwerpen en in de Heikantstraat in Schoten definitief ingetrokken. De vergunning was in mei al geschorst. De kinderdagverblijven zijn toen in opspraak gekomen omdat een 22-jarige verzorgster baby's had mishandeld. Het plan van aanpak dat de uitbaatster nadien moest opstellen, heeft Kind en Gezin niet kunnen overtuigen.

De zaak van de kinderverzorgster kwam aan het licht nadat een koppel bij hun baby blauwe plekken had opgemerkt en ongerust naar de uitbaatster van de kinderopvang was gestapt. Op beelden van een bewakingscamera was te zien hoe de verzorgster in kwestie de baby hardhandig had aangepakt. De politie heeft de verdachte opgepakt voor verhoor, maar nadien vrijgelaten op voorwaarde dat ze voorlopig geen contact meer zou hebben met kinderen. Het gerechtelijk onderzoek loopt intussen nog.


Kind en Gezin liet het agentschap Zorginspectie meteen een bijkomende inspectie uitvoeren bij Kiddy Watch I en II. Daarbij kwamen problemen op het vlak van personeelsbeleid, voeding en hygiëne aan het licht waarop eerder al gewezen was. De vergunning van de twee locaties is daarom geschorst in afwachting van een beter plan van aanpak om alle tekorten weg te werken.


"Helaas kon de organisator Kind en Gezin niet overtuigen van een kwaliteitsvolle opvang op cruciale onderdelen van de werking", reageerde gisteren Kind en Gezin. De kinderdagverblijven zullen nu definitief moeten sluiten. Ouders die van plan waren hun kind op een van de twee locaties onder te brengen, kunnen bij de lokale besturen of bij Kind en Gezin terecht om een andere opvanglocatie te zoeken.


De uitbaatster zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Haar advocaten hadden na de tijdelijke sluiting aangevoerd dat Kiddy Watch zo snel mogelijk de tekortkomingen zou wegwerken. Nog voor eind juni wilde de zaakvoerster de de crèches heropenen.


Advocate Valerie Van Genechten: "We hebben de beslissing nog niet kunnen doornemen. Pas na grondige kennisname van het dossier zal onze cliënt een standpunt innemen." (PLA)