Schotenaar is voor vierde keer Belgisch kampioen artistiek biljarten: “Ik speel al sinds mijn achtste”

Erik Vervliet aan zijn eigen biljarttafel in de garage.
emz Erik Vervliet aan zijn eigen biljarttafel in de garage.
Afgelopen zaterdagavond heeft Erik Vervliet (44) uit Schoten zijn palmares nog mooier gemaakte. Voor de vierde keer werd hij Belgisch kampioen artistiek biljarten of kunststoten, een technische vorm van het klassieke biljart. Erik betreurt de terugval van biljarten in ons land: “In Azië hebben ze zalen met twintig tafels. Dat is in België een utopie”, vertelt Erik.

De voorbije twee weken vonden in het Casino van Blankenberge de Belgische Kampioenschappen voor de multi-disciplines biljarten plaats. Voor de eerste keer hoorde daar dit jaar ook het artistiek biljarten bij. Voordien werden die door de kunststoters zelf georganiseerd met steun van de Belgische biljartbond. In de finale versloeg drievoudig Belgisch kampioen Erik Vervliet zijn concurrent Walter Bax, die in 1997 nog de Europese titel wegkaapte in Turkije. Dat leverde Erik een vierde nationale titel op.

Figuren

Bij het artistiek biljart komt het erop aan in een van de drie pogingen met drie verschillende ballen een vooraf bepaalde figuur te spelen. Per correcte uitvoering zijn er afhankelijk van de moeilijkheidsgraad vijf à tien punten te verdienen: “Er zijn honderd vastgelegde figuren. Ik kan ze uiteraard allemaal, maar op de moment zelf moet je ze kunnen maken natuurlijk”, legt Erik uit. 

Het verschil met het klassieke driebanden ligt vooral in het technische: “De moeilijkheidsgraad ligt vrij hoog. Het is vergelijkbaar met de trickshots bij het poolen”, klinkt het.

Ambitieus

Al heel vroeg kreeg Erik de biljartkriebels te pakken: “Ik ben al sinds mijn achtste aan het biljarten. Toen ik op mijn zestiende niet meer mocht voetballen omdat ik te snel groeide, heb ik me volledig op de biljartsport gestort.” De liefde voor de sport werd met de paplepel ingegoten. Net als zijn grootvader speelde ook zijn vader Ernest biljart: “Op mijn zeventiende heb ik me samen met mijn vader aangesloten bij de Antwerpse Biljartacademie van René Vingerhoedt (een Belgische biljartlegende met 22 Europese titels achter zijn naam, red.). Daar hebben we allebei het artistiek biljarten ontdekt”, vertelt Erik. 

Tegenwoordig zijn er zelfs in Antwerpen amper biljartcafés. Het geld gaat enkel naar sporten die op tv komen

Erik Vervliet

De Schotenaar ontwikkelde zijn talent, waardoor hij de laatste tien à vijftien jaar steevast op het podium staat bij het Belgisch Kampioenschap. In april 2020 zakt hij af naar het Europees Kampioenschap in Valencia: “We staan met drie Belgen in de top twaalf. Ooit was ik al eens derde, vorig jaar behaalde ik een vijfde plek. Ik droom er toch wel eens van de Europese titel mee naar huis te nemen. Of ooit wereldkampioen worden, als dat tornooi nog eens wordt georganiseerd”, zegt Erik. 

Terugval

Hoewel Erik met veel passie over het artistiek biljarten vertelt, kent de sport de laatste jaren steeds minder populariteit: “Terwijl we een aantal jaren geleden nog met vijfentwintig spelers waren, is dat aantal al bijna gehalveerd”, zegt Erik. Enerzijds is dat volgens hem toe te schrijven aan het feit dat de sport niet overal zomaar uit te oefenen is: “De cafébazen zien artistiek biljarters niet graag komen, omdat die makkelijker scheurtjes in de speeltafel maken”, licht Erik toe. 

De terugval loopt ook gelijk met de achteruitgang van alle andere biljartdisciplines: “Tegenwoordig zijn zelfs in Antwerpen amper biljartcafés te vinden. Het geld gaat enkel naar sporten die op televisie komen. In Azië zijn er twee televisiekanalen die 24 op 24 uur biljart uitzenden. Zij hebben ook grote sponsors als LG of Samsung.” 

Erik hoopt desondanks dat het artistiek biljart nog een lange toekomst voor zich heeft: “Al wordt dat wel moeilijk als er geen jeugd meer bijkomt”, besluit hij.