Onbegrip over afsluiten sluis 6 in Schoten: “150 jaar gedoogbeleid plots eenzijdig stopgezet”

Vlaamse Waterweg belooft snelle oplossing met nieuwe voetgangersbrug

Schoten Buurtbewoners zijn kwaad omdat het sas is afgesloten.
Laenen Schoten Buurtbewoners zijn kwaad omdat het sas is afgesloten.
Buurtbewoners van de wijkvereniging Zwaan in Schoten zijn niet gelukkig over de plotse afsluiting van sluis 6. Buurtbewoners moeten nu een hele omweg maken om aan de overkant van de Vaart te geraken. Ook het gemeentebestuur is ongelukkig. De Vlaamse Waterweg belooft een snelle oplossing door het plaatsen van een voetgangers- en/of fietsbrug.

Sluis 6 wordt al decennia gebruikt door inwoners van Schoten uit voornamelijk de Vaartdreef, Albertdreef , Leopolddreef, Laurentdreef, Boudewijndreef, Astriddreef, Arthurdreef en Zandstraat om van de ene naar de andere kant van de Vaart te geraken, en dan vooral aan de bushalte op de Brechtsebaan. Ook inwoners van Sint-Job maken veelvuldig gebruik van de sluis. 

“Maar sinds woensdag is de sluis plots afgesloten. Zo zijn honderden inwoners verplicht om een omweg van zo’n twee kilometer te nemen langs de brug van sluis 5 waar het voor voetgangers en zeker fietsers levensgevaarlijk is om over te steken”, zegt Mike Valcke van wijkvereniging De Zwaan. 

Wijk opgesplitst

Vanuit de wijk is er nogal wat onbegrip. Vooral omdat in de jaren 80 – met medewerking van de toenmalige Dienst voor de Scheepvaart – de oversteek over de sasdeuren werd verbreed én er een veilige balustrade werd geplaatst. 

“Bovendien maakt de doorgang deel uit van het tragewegennetwerk en is het opgenomen in de fietsroute Schoner Schoten. Dit kan toch niet zomaar eenzijdig worden afgesloten? De sluis is letterlijk een verbinding tussen de wijken Ter Heide en Sas 6, die nu samen Wijk Zwaan vormen”, zegt Mike. 

“Sinds een tweetal jaren ligt er ook een veelbezochte speeltuin. De voorbije 150 jaar was er een gedoogbeleid , maar dat wordt nu zomaar van tafel geveegd.”

Steun gemeenteraad

De voltallige gemeenteraad, inclusief oppositie, steunt de buurtbewoners. “We kunnen de wijkwerking De Zwaan alleen maar feliciteren met de manier waarop ze dit aanpakken”, zegt Dieter Peeters van oppositiepartij CD&V). “Niet alleen omdat ze de wijk verenigen, maar ook de gemeenteraad.” 

Schepen Wouter Rombouts (N-VA) bevestigt wel dat er een oplossing in de maak is. “We betreuren vooral de communicatie in dit dossier”, zegt Rombouts. “We hebben zelfs in allerijl bordjes moeten ophangen aan de sluis omdat mensen die ’s morgens de sluis nog gebruikten er woensdagavond na 18 uur plots niet meer door konden. Al zijn we ook tevreden dat de Vlaamse Waterweg mee wil helpen aan een oplossing. Net als aan sluis 8 komt er immers een voetgangers- en fietsbrug. We verwachten binnen een tiental dagen een concreet voorstel en zullen dat dan ook versneld goedkeuren. De brug kost al snel 200.000 euro. We hebben de gemeente Brecht gevraagd om mee te investeren. Maar zelfs als daar een njet volgt, zullen we toch doorgaan met de plannen.”

Oplossing

De Vlaamse Waterweg heeft begrip voor de buurtbewoners, maar is niet van plan om de sluis tussentijds terug open te stellen. “We zijn al geruime tijd bezig met al onze sluizen af te sluiten”, aldus Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. “Anderhalf jaar geleden werd dat al beslist. We hebben daarvoor ook een aannemer aangesteld. Werken zomaar stilleggen kan niet omdat we dan ook boetes riskeren. We vragen dus een paar maanden begrip terwijl we voortwerken aan de oplossing.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anton Verheyden

    Belachelijk! Ik wens een snelle oplossing