Maxim (7) vindt nieuwe school

SINT-LUDGARDIS HAD MIDDELEN NIET OM JONGEN MET DOWN GOED OP TE VANGEN

Maxim De Mondt en papa Hans zijn blij dat Campus KaJee een geschikte oplossing bood.
Foto PN Maxim De Mondt en papa Hans zijn blij dat Campus KaJee een geschikte oplossing bood.
Maxim De Mondt (7) uit Schilde, een jongetje met het syndroom van Down, heeft met Campus KaJee in Schoten een nieuwe school gevonden. Maxim kreeg in mei te horen dat hij niet langer welkom was op zijn oude school, Sint-Ludgardis Openluchtschool in Schoten, waar hij al vijf jaar les volgde. De school beschikt naar eigen zeggen over te weinig middelen om Maxim goed op te vangen.

Eind mei kregen Hans De Mondt en Babs De Wacker, de ouders van Maxim, te horen dat ze op zoek moesten naar een nieuwe school voor hun zoon. "De school vertelde ons toen dat Maxim nood heeft aan permanente begeleiding, één op één", vertelt Babs. "De begeleiding die van overheidswege wordt toegekend blijft beperkt tot vijf uren per week. Tot slot vertelden ze dat nu Maxim naar het tweede leerjaar zou gaan, de leerkrachten het aanvoelden als een te zware belasting om hem verder op te vangen."


De ouders moesten dus op zoek naar een nieuwe school en met succes. Met Campus KaJee, voordien Kindsheid Jesu, kozen de ouders van Maxim opnieuw voor een reguliere basisschool in plaats van een buitengewone school. "Onze zoektocht is eigenlijk redelijk vlot verlopen", gaat Babs verder. "We hadden een paar scholen gecontacteerd en in enkele scholen was hij welkom. Uiteindelijk kozen we voor KaJee omdat de school het dichtst in de buurt was van zijn vriendjes. De school had duidelijk ook goed nagedacht en kwam met een doordacht plan om het te laten slagen."

Halve dagen naar school

Er zijn alvast goede afspraken gemaakt. "Ieder kind heeft recht op onderwijs en dus moeten we hem die kans ook geven. Maxim werd ingeschreven met een proefperiode onder ontbindende voorwaarden", zegt directeur Bart Laerenberg. "Als blijkt dat het toch te zwaar zou zijn voor Maxim, dan houdt het op. Ook als Maxim zelf zegt dat hij het niet meer leuk zou vinden. We geloven er alvast in dat hij zal slagen, maar een goede opvolging is nodig. We zullen dus zien wat de toekomst brengt."


Net als op zijn oude school krijgt Maxim op Campus KaJee dus aangepaste begeleiding. "Maxim is ingeschreven onder de voorwaarden van het M-decreet waarbij elke leerling het recht heeft om zichzelf in te schrijven in een gewone school en recht heeft op aanpassingen. Ook gaat hij halve dagen naar school, komt hij onder begeleiding en ook zijn ION-begeleidster, begeleiding inclusief onderwijs, is meegegaan naar KaJee. Eigenlijk is alles gehouden zoals het was, enkel de school is veranderd."

Gat in de lucht

Maxim zelf is heel enthousiast over zijn nieuwe school. "Hij is nu twee halve dagen naar school geweest en ook zijn klasgenootjes reageren goed", vertelt Babs. "In de klas heeft de juffrouw ook uitgelegd wat het syndroom van Down juist is."


Maxim sprong een gat in de lucht toen hij hoorde dat hij opnieuw naar school kon. "Hij werkt graag en krijgt graag taken en opdrachten. We hopen dat Maxim tot het einde school kan lopen op KaJee, maar het is natuurlijk af te wachten hoe hij zal evolueren. We zijn alvast heel gelukkig dat Maxim opnieuw naar school kan. En hij ook trouwens", besluit mama Babs.