Geven, ruilen en delen bij De Wisselfabriek: zo verklein je je ecologische voetafdruk

Liesbeth Stryckens (links) en Els Saey (rechts) herstelden kledij in het repaircafé.
Ewoud Meeusen Liesbeth Stryckens (links) en Els Saey (rechts) herstelden kledij in het repaircafé.
Op zaterdag organiseerde gemeente Schoten in het Kasteel voor de eerste keer een geef-, ruil- en deeldag. Zaadjes ruilen, kledij laten herstellen of deelfietsjes uittesten op een parcours: het was een succesformule. Met De Wisselfabriek wilde de gemeente een boodschap van duurzaamheid uitdragen: “Iedereen moet omzichtig omgaan met materiaal”, vertelt schepen van Milieu en Duurzaamheid Walter Brat (N-VA).

De Wisselfabriek zorgde zaterdag voor een gevarieerd en origineel programma. In de Drop & Shop kon kledij geruild worden. Maar vooral in het herstelcafé passeerden vele Schotenaren. “We zijn de hele namiddag bezig geweest met het herstellen van kledij die anders weggegooid zou worden”, vertellen Liesbeth Stryckens van milieudienst Schoten en Els Saey van ‘Stoffe en Koffe’. Ook aan de stand van elektronica is het druk: friteuses, naaimachines en computers zijn een greep uit het aanbod.

Zaden ruilen met Velt

Niet alleen kleren, maar ook zaden konden geruild worden. Hugo D’ Hooghe van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) voorziet een ruiltafel. Kinderen plaatsen gefascineerd de zaden bij de juiste vrucht. “Wij gaan onze gekregen tuinkers zeker zaaien”, zegt Nele (6) enthousiast. Familie Broeckx passeerde toevallig: “Het is een tof concept dat je allerlei dingetjes als boeken of speelgoed kan ruilen. Maar ik vind het hier vooral gezellig”, vertelt mama Nicky Prins.

Hugo D'Hooghe van Velt nodigde de bezoekers uit om zaden te ruilen
Ewoud Meeusen Hugo D'Hooghe van Velt nodigde de bezoekers uit om zaden te ruilen

Combi- en deelmobiliteit

Voor zusjes Nele (6) en Fee (7) was het fietsen over de ramp en planken een fijne ervaring. Op De Wisselfabriek maakten de Schotenaren kennis met de initiatieven rond deelmobiliteit in de gemeente: een kinderfietsenproject ‘Op Wielekes’, een bamboofiets en Mobit-deelfietsen. Maar Partago wil ook een elektrische deelwagen voor Schoten: “Voorlopig is er al wel één die we delen met Brasschaat, maar het zou interessant zijn om er eentje voor Schoten alleen te hebben”, vertelt Wilfried Dengler van Partago. 

Deelfiets
Ewoud Meeusen Deelfiets

Duurzaamheid

De Wisselfabriek vraagt aandacht voor duurzame omgang met materialen. De Kringwinkel en spelotheek Foliant benadrukken dat huren een aangenaam, goedkoop en duurzaam alternatief is. Schepen van Milieu en Duurzaamheid Brat wil dat idee vooral uit het armoedetraject halen. “Elk individu is verantwoordelijk voor de milieu-impact van zijn consumptie en verplaatsingen. Met De Wisselfabriek willen wij iedereen ervan bewust maken dat ruilen, delen en herstellen erg positief is voor de ecologische voetafdruk”, vertelt Brat. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.