Gemeente leent wagen uit

SCHOTEN MOEDIGT INWONERS AAN OM HAAR FIAT DOBLO TE GEBRUIKEN

De Fiat Doblo wordt onthuld door milieuambtenaar Kathy Michielsen, burgemeester Maarten De Veuster, schepen Erik Block en Jeffrey Matthijs van Autopia.
Foto Bernaerts De Fiat Doblo wordt onthuld door milieuambtenaar Kathy Michielsen, burgemeester Maarten De Veuster, schepen Erik Block en Jeffrey Matthijs van Autopia.
Als eerste gemeente zet Schoten haar wagenpark open voor haar inwoners. Vanaf vandaag kan de Schotenaar bij de milieudienst vragen om de gemeentelijke Fiat Doblo te gebruiken.

De eerste wagen die de gemeente uitleent, is de Fiat Doblo. De CNG-wagen rijdt op zowel aardgas als benzine. De Fiat is beschikbaar tussen 17 en 7 uur op weekdagen en in het weekend. "Op termijn willen we meer auto's beschikbaar stellen maar voorlopig houden we het op één. Als er veel vraag naar is, kunnen we volgend jaar uitbreiden," zegt schepen voor Mobiliteit en Leefmilieu, Erik Block. "Het is eigenlijk logisch dat we dit doen. We zijn bezig met het uitwerken van een nieuw mobiliteitsplan en het luik 'milieu en duurzaam' komt daar voor het eerst aan bod. Autodelen past daar perfect in. Als gemeente moeten we het goede voorbeeld. Onze auto's staan na de uren en in het weekend stil."


Een groep van maximaal twintig Schotenaren zal de auto delen. "Nu zijn er twintig geïnteresseerden. Bewoners van wijk Den Deuzeld willen ook samen een wagen delen. En dat is voor ons de toekomst. Zeker de appartementsgebouwen waar er iets oudere mensen wonen die niet de hele dag een auto nodig hebben, kunnen hier een enorm voordeel mee doen. De parkeerdruk wordt lichter en we garanderen een exclusieve plaats voor de deur." De schepen droomt ook verder en wil dat de ambtenaren tijdens de werkuren hun wagen uitlenen aan anderen.


De gemeente werkt voor het project samen met Autopia, het Vlaamse steunpunt voor particulier autodelen. Zij leiden het ontlenen van de wagen in goede banen en starten andere Schotense autodeelgroepen op. "Op onze website kunnen mensen zich inloggen met hun persoonlijke gegevens. Daar staat op wie de auto heeft en hoe de sleutel overgedragen kan worden", legt Jeffrey Matthijs van Autopia uit. "Op termijn willen we dat de auto via een smartphone of kaart ontgrendeld kan worden en dat de sleutel al in de auto ligt. Dat zal voor later dit jaar zijn."


Voor de Fiat betaal je enkel wat je verbruikt, dat is 35 cent per gereden kilometer en 1 euro per uur, verzekeringen en olie inbegrepen.


Aanmelden kan bij de milieudienst.