FC Post stopt met voetballen (maar biljarten of wandelen of vissen doen ze wel nog)

AMATEURVOETBALPLOEG HOUDT HET NA BIJNA HALVE EEUW VOOR BEKEKEN

De ploeg van FC Post met de allereerste truitjes in 1968.
Toon Verheijen De ploeg van FC Post met de allereerste truitjes in 1968.
Ze bonden op 24 april 1968 voor het eerst de schoenen aan als werkmakkers bij de toenmalige Post in Schoten. Uiteindelijk speelden ze bijna 50 jaar voetbal of meer dan tweeduizend wedstrijden. Maar na een halve eeuw stopt FC De Post definitief. De opbrengst van de laatste quiz die ze ook al 32 jaar lang organiseerden, gaat naar twee afdelingen van Ziekenzorg. Zij krijgen elk 1.000 euro. "We wilden stoppen in schoonheid", lacht ere-voorzitter en oprichter Gie Vermeiren.

Enkele werkmakkers van de Post in Schoten begonnen in 1968 met het spelen van enkele vriendschappelijke voetbalwedstrijden, maar enkele jaren later sloot de ploeg zich aan bij de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond. "Alleen een thuisbasis vinden was niet gemakkelijk", lacht oprichter Gie Vermeiren. "We startten eerst in Rijkevorsel op een van de pleinen van Zwarte Leeuw voor een jaartje om daarna een achttal jaar in de Achtelsestraat in Hoogstraten te voetballen. Begin jaren tachtig kregen we dan uiteindelijk onze min of meer vaste stek in Brecht langs de E19. Het begon inderdaad allemaal met vriendschappelijke wedstrijden en één ploeg, maar op ons hoogtepunt hadden we maar liefst vijf ploegen in competitie."

Bestuursleden (staand v.l.n.r.) Ivo Goossens, Lambert Kustermans, Maike Geens en Gie Vermeiren overhandigen de cheques aan de mensen van Ziekenzorg Brecht en Sint-Lenaerts.
Toon Verheijen Bestuursleden (staand v.l.n.r.) Ivo Goossens, Lambert Kustermans, Maike Geens en Gie Vermeiren overhandigen de cheques aan de mensen van Ziekenzorg Brecht en Sint-Lenaerts.

Wandelvoetbal?

Profspelers zijn het uiteraard nooit geweest, maar het niveau dat FC Post haalde was uiteindelijk toch nog niet zo slecht. "We zijn gestart in de vijfde afdeling, maar al snel stegen we naar vierde om uiteindelijk zelfs in tweede afdeling te geraken", vertellen Gie Vermeiren en clubsecretaris Lambert Kustermans. "We hebben dan jaren gependeld tussen tweede en derde afdeling. Het waren mooie jaren, maar uiteindelijk zijn we er een aantal jaren geleden toch stilaan mee opgehouden. Ouderdom? Tja, een beetje wel zeker. We hebben in de zaal nog wel wat verder gedaan, maar nu is het echt allemaal voorbij. Misschien dat we nu kunnen gaan wandelvoetballen (lacht). Maar we blikken met plezier en tevredenheid terug. We hebben in al die jaren niet minder dan 319 spelers gehad die bij ons lid waren. In het begin waren het alleen 'mannen van de Post', maar na een tijdje kwam er ook volk uit zowat heel de regio."

Quiz

F.C. Post heeft de voetbalschoenen dus aan de haak gehangen, maar maandelijks gaan ze toch nog met zoveel mogelijk leden samen op pad. Eens biljarten, wandelen, een brunch, vissen. Ze doen het nog altijd. Tot eind vorig jaar werd er ook een quiz georganiseerd. "Maar uiteindelijk waren we al even gestopt met het voetballen, dus stoppen we nu ook met die quiz. Misschien een beetje met pijn in het hart, maar het organiseren vergt veel tijd. Meer dan dertig mensen werkten er aan mee en daar zijn we die ook allemaal ontzettend dankbaar voor. Maar we willen nu in schoonheid afscheid nemen. En het geld dat we overhouden, net geen 2.000 euro, schenken we weg aan twee afdelingen van Ziekenzorg Brecht en Sint-Lenaarts." Die laatste zijn daar overigens ontzettend blij mee. "We kunnen die centen zeker gebruiken", vertellen Rita Penders, Tresa Mertens, Elisa Van Elsakker en Jospeha Mertens. "We gaan er een leuke animatienamiddag van organiseren voor onze zieken. Het is leuk dat we zo'n giften krijgen, want subsidies krijgen we niet."