Dollemansrit eindigt in Brecht

TWINTIGER ZONDER RIJBEWIJS 16 KM LANG ACHTERVOLGD

De auto eindigde in de gracht naast de Schotensteenweg.
Marc De Roeck De auto eindigde in de gracht naast de Schotensteenweg.
Een 86-jarige man uit Schoten is gisterenmorgen gewond geraakt nadat de politiezones van Antwerpen, Schoten en Voorkempen de achtervolging hadden ingezet op een roekeloze bestuurder. De man moest in de Eikenlei in Sint-Job- in't-Goor opzij springen voor de wagen. Hij werd later op de dag nog opgenomen met hartklachten in het ziekenhuis. De vluchtende bestuurder is bekend bij het gerecht en reed rond zonder rijbewijs.

Het was een patrouilleploeg van de Antwerpse politie die de BMW 318 Cabrio gisterenmorgen omstreeks 9 uur opmerkte op de Bredabaan. De bestuurder had zijn achtermistlichten aangestoken en de agenten wilden hem duidelijk maken dat dat niet nodig was en de achterliggende bestuurders mogelijk kon hinderen. Het werd uiteindelijk de start van een dolle rit van ruim zestien kilometer die een half uurtje later eindigde in een berm aan de Schotensteenweg in Sint-Job-in-'t-Goor.


Onderweg beging de man tal van verkeersovertredingen. "Het begon in Merksem aan de Oude Bareellei, waar de bestuurder rechtsaf sloeg richting Schoten waarbij het rode verkeerslicht negeerde", vertelt Sven Lommaert van de politie Antwerpen. "Onze ploeg wilde hem tot stilstand brengen om hem op zijn overtredingen te wijzen, maar in plaats daarvan gaf hij plankgas. Hij vervolgde zijn weg door de Eethuisstraat en daarna de Ridder Walter van Havrelaan, de Kopstraat en de Brechtsebaan.


De verkeersovertredingen van de man zijn niet op één hand te tellen. Hij reed meermaals meer dan 140 kilometer per uur - ook in de bebouwde kom -, negeerde verschillende rode verkeerslichten waarbij andere voertuigen vol in de remmen moesten gaan en hij stak onverantwoord voorbij, zodat verschillende tegenliggers noodgedwongen de berm in moesten om een frontale aanrijding te vermijden. Uiteindelijk eindigde de dolle rit in Sint-Job-in-'t-Goor. "Op de Eikenlei reed de bestuurder over het fietspad met een hoge snelheid", zegt Carolien Roofthooft van de politiezone Voorkempen.


"Daar waren twee mensen een babbeltje aan het doen met elkaar. Een man in een elektrische rolstoel en een passant. De man in de rolstoel werd niet geraakt, behalve een kras op zijn voertuig. De voetganger geraakte wel lichtgewond aan het been. Hij werd net geraakt door de zijspiegel van de wagen waardoor hij ten val kwam. Hij werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis."


Die laatste was een 86-jarige man uit Schoten. Hij kwam na verzorging uit het ziekenhuis terug thuis, maar werd toen vermoedelijk overmand door emoties en kreeg hartproblemen. De man werd opnieuw in ernstige toestand naar het ziekenhuis gebracht.


Nadat hij in de Eikenlei op een haar na de voetgangers aanreed, vervolgde de bestuurder toch nog zijn dolle rit. "Ook in de bebouwde kom van Sint-Job-In't-Goor verminderde de man zijn snelheid niet en slalomde hij tussen het andere verkeer door.

De vluchtweg van de 27-jarige man uit Mechelen.
De vluchtweg van de 27-jarige man uit Mechelen.

Te voet verder

Op de Schotensteenweg kon de combi de BMW inhalen, waarop de bestuurder tot tweemaal toe naar links zwenkte om de politiewagen van de baan te duwen. Het was echter de BMW die de berm inging. De roekeloze chauffeur vluchtte dan maar te voet verder, maar werd na enkele meters ingehaald door de inspecteurs."


De 27-jarige man uit Mechelen, geen onbekende voor politie en gerecht, werd geboeid en meegenomen naar het politiekantoor. Hij beschikt niet over een rijbewijs.