Dikbilstier gestolen in Schotense wei: “Ze zijn erg gegeerd op zwarte markt”

photonews
Dieven hebben eind vorige week een dikbilstier ter waarde van 2.500 euro gestolen bij boer Erik Dierckxsens. “Hoe je zo’n beest van een half ton steelt? Hij was erg tam, wellicht is hij gewoon met de dieven mee het transport op gewandeld. Bovendien is er geen sociale controle op die wei.”

Op de vraag hoe je in godsnaam een stier van vijfhonderd kilogram uit een wei kan stelen, weet boer Erik uit Ekeren meteen het antwoord. “We hebben bandensporen gevonden op de weide van een voertuig met aanhangwagen, wellicht een transport voor paarden of koeien”, zucht Erik. “Ook is er geknoeid aan de omheining van de wei. Duidelijk diefstal dus. Het gaat om een donkerblauwe Waalse wit-blauwe met een uitzonderlijk zacht karakter, zeker voor een stier. Hij was zo mak dat de dieven hem wellicht zonder problemen een touw om de hals hebben gebonden en hem naar het transport hebben geleid.”

Op deze verscholen weide aan de Borgeindstraat in Schoten werd eind vorige week een dikbilstier gestolen.
Benoit De Freine Op deze verscholen weide aan de Borgeindstraat in Schoten werd eind vorige week een dikbilstier gestolen.

Geen sociale controle

Vrijdagochtend werd de diefstal opgemerkt, wellicht is het dier in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen. De wei, waar nog tien andere dikbillen van Erik grazen, is gelegen aan de Borgeindstraat in Schoten. “Aan de éne kant is die beschut met bosjes en wildgroei, aan de andere kant wordt het zicht op de wei onttrokken door geparkeerde vrachtwagens. Geen sociale controle dus. De dieven konden ruim de tijd nemen, niemand heeft iets opgemerkt.”

Stieren zijn erg veel waard. Je kan namelijk niet kweken met stieren die op je eigen wei geboren worden, want dan krijg je afwijkingen door inteelt

Boer Erik
Benoit De Freine

Pas twee dagen in bezit

Ook op waarom iemand zo’n dier steelt, heeft Erik meteen een antwoord klaar. “Voor het vlees natuurlijk. Zeker mannelijke exemplaren, die zijn erg gegeerd op de zwarte markt. Op de reguliere markt krijgen ze zoiets al lang niet meer verkocht, daar heeft de overheid gelukkig voor gezorgd. De eigendoms- en verhandelpapieren van die stier liggen nog steeds bij mij.”

Dat er weinig mysterie rond de diefstal hangt, maakt het er voor Erik niet beter op. “Stieren zijn erg veel waard. Je kan namelijk niet kweken met stieren die op je eigen wei geboren worden, want dan krijg je afwijkingen door inteelt. Het dier dat ze gestolen hebben is 2.500 euro waard, ik had hem nog maar twee dagen. Bijzonder dus dat hij zo snel gestolen is. Hadden de dieven mijn weide al langer op het oog? Zagen ze dat die stier uitzonderlijk tam was? Het zou zo maar eens kunnen.”

Waalse wit-blauwe

Kweken met stieren binnen dezelfde familie leidt tot afwijkingen bij de dieren. Ironisch gezien is de Waalse wit-blauwe wel het product van inteelt. “Die zijn zo gekweekt in Wallonië, de afwijking door inteelt zijn de gigantische billen, vandaar ook de naam”, legt Erik uit. “Met dikbillen heb je veel meer vlees dat op de koop toe nog eens malser is ook, populair bij beenhouwers en hun klanten. In Nederland is werken met dikbillen intussen verlopen. Het is een kwestie van tijd voor dat ook in België gebeurt.”

Erik werkt al heel zijn leven met koeien, hij is intussen met pensioen en krijgt hulp. In Schoten heeft hij nu nog tien dieren staan. In de ruime omgeving heeft hij nog verschillende weiden met tientallen beesten. Veel hoop dat hij zijn dikbilstier nog terug zal zien, heeft hij niet. “Verschrikkelijk dat ze mij dit nog lappen op mijn oude dag.”

Weinig sociale controle in koeienweide omdat geparkeerde vrachtwagens ‘s nachts het zicht belemmeren.
Benoit De Freine Weinig sociale controle in koeienweide omdat geparkeerde vrachtwagens ‘s nachts het zicht belemmeren.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nico Hillaert

    Als het van u niet is afblijven !