Bevallen in vier minuten: "Wakker om 3u48, baby geboren om 3u52"

VROUW BEVALT VOOR TWEEDE KEER ONGEPLAND THUIS

Het gezin De Reys, met papa Tom, peuter Xander, baby Finn en mama Nicole.
De Freine Het gezin De Reys, met papa Tom, peuter Xander, baby Finn en mama Nicole.
Tom De Reys en Nicole Germay uit Schoten zullen later een paar straffe verhalen kunnen vertellen aan hun kinderen. Zoontje Xander (2 jaar) en dochtertje Finn (een dikke week oud) kwamen allebei ongepland thuis ter wereld. Telkens werden mama en papa in snelheid gepakt. "Bij Finn was de klus zelfs in vier minuten geklaard", vertellen de trotse ouders.

Af en toe hoor of lees je wel eens over vrouwen die zo onverwacht snel bevallen dat het thuis of op weg naar het ziekenhuis gebeurt. Maar dat zoiets twee keer voorvalt bij dezelfde moeder is toch hoogst uitzonderlijk. De uit de VS afkomstige Nicole Germay is zo'n uitzondering.


"Twee jaar geleden werd ons eerste zoontje Xander geboren in onze badkamer beneden", zegt papa Tom De Reys. "Toen dachten we dat er na het breken van het water nog wel wat tijd was om enkele spullen bijeen te pakken, maar dat bleek een misrekening. Xanders hoofdje kwam al snel tevoorschijn en binnen het uur was hij er. Zijn zusje Finn was vorige week nog vlugger. In de nacht van 31 oktober op 1 november maakte mijn vrouw me om 3.48 uur wakker en om 3.52 uur hadden we Finn in onze armen. Grappig detail: Finn kwam ter wereld in onze andere badkamer. Ze hebben nu dus elk al een badkamer van zichzelf."

Nicole en Tom hadden tijdens hun tweede zwangerschap voor alle zekerheid een vroedvrouw stand-by staan en die was ook snel ter plaatse, maar toch zat de bevalling er bij haar aankomst al op. Papa Tom moest de bevalling dus alweer helpen begeleiden. "De tweede keer waren Nicole en ik iets minder zenuwachtig, want toen wisten we waar we voor stonden", glimlacht de vader. "Voor de geboorte van Xander had ik gelukkig ook een boek gelezen over thuis bevallen, hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling was. Dat boek heeft ons toen zeker geholpen."

De bevallingskamer van dienst: de badkamer.
De Freine De bevallingskamer van dienst: de badkamer.

De korte pijn

Mama Nicole vindt het allemaal prima zo. "Op het moment zelf is het natuurlijk schrikken", geeft Nicole mee. "Maar achteraf bekeken was ik telkens blij over de manier waar op het is verlopen. Het was twee keer de korte pijn. En omdat er bij Finns geboorte een vroedvrouw ter plaatse kwam om alles te controleren, hoefden we achteraf zelfs niet meer naar het ziekenhuis. Om 5.30 uur was de vroedvrouw naar huis en lagen wij allemaal gezellig samen in bed. Het was als in een droom." Een verklaring waarom zij twee keer zo snel is bevallen heeft Nicole niet. "Mijn moeder - die trouwens volgende week vanuit de States op kraambezoek komt - bracht vier kinderen ter wereld, maar dat duurde altijd veel langer. In de genen zit het dus zeker niet. Het zal dus wel toeval zijn, zeker?", besluit Nicole. "Maar nogmaals: ik klaag absoluut niet."