Autovrije Paalstraat niet voor morgen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SCHOTEN

Een vrouw steekt met haar kind de winkelstraat over terwijl een auto nadert. Er gaan stemmen op om de straat autovrij te maken.
Laenen Een vrouw steekt met haar kind de winkelstraat over terwijl een auto nadert. Er gaan stemmen op om de straat autovrij te maken.
De Paalstraat is dé winkelstraat van Schoten. Nu mag er gemotoriseerd verkeer door de straat passeren, waardoor shoppers steeds goed moeten opletten als ze naar een winkel aan de overkant willen. Kan het verkeersvrij of -luw maken van de Paalstraat voor een verbeterde winkelbeleving zorgen?

"Onze partij zou de Paalstraat en bij uitbreiding het marktplein en een stuk van de Churchilllaan in de komende jaren graag vernieuwd zien worden", kadert schepen van Lokale Economie en Openbare Werken Wouter Rombouts. "Ik denk dat de meeste partijen daar trouwens voor te vinden zijn. De vraag is nu: hoe vul je dat exact in? Binnen N-VA hebben we daarvoor nog geen gedetailleerd plan uitgedokterd. Laat ons eerst maar een goed overleggen met buurtbewoners en winkeliers en dan één en ander op papier zetten."


N-VA neemt dus een ietwat afwachtende houding aan wat betreft een heraanleg en dat geldt ook voor het eventueel verkeersvrij maken van de Paalstraat. De partij van Rombouts en burgemeester De Veuster is zeker niet a priori tegen, maar wil niks opdringen. "Afgelopen zomer was een stukje van de Paalstraat autovrij omwille van werken aan het kruispunt met de Van Cauwenberghslei. Persoonlijk vond ik het best aangenaam dat je in die periode rustig een praatje kon maken in het midden van de straat en verschillende handelaars waren ook positief. Anderzijds waren er andere mensen minder tevreden. Ook hier geldt: verder overleg is nodig. Overigens moet je evenzeer rekening houden met de gevolgen voor de verkeerscirculatie in de rest van het centrum."


Voor Open Vld is een herinrichting van de Paalstraat één van dé prioriteiten die men in de volgende legislatuur graag zou realiseren. Het verkeersvrij maken van de straat is voor de liberalen op korte termijn dan weer geen must. "Als je in de Paalstraat iets wil veranderen moet je dat kaderen in een groter geheel", vindt lijsttrekker Paul Valkeniers. "Nu zomaar van de ene dag op de andere alle auto's weren is de kortste weg naar een mislukking."


"Laat ons eerst proberen om de Paalstraat nog mooier en gezelliger te maken. Dat kan bijvoorbeeld door extra groen, zitbanken en een paar waterpartijen te voorzien", verduidelijkt Valkeniers. "Ook moet er in de buurt meer parkeergelegenheid worden gecreeerd, bijvoorbeeld door een verdieping op parking 't Ven te zetten. We moeten het grote potentieel dat in Schoten aanwezig is nog beter uitspelen."


Pas als er een (gefaseerde) herinrichting is gebeurd, wil Valkeniers de verkeerssituatie eventueel herbekijken. "Laat ons op dat moment eens experimenteren met verkeersvrije koopzaterdagen. Als dat blijkt aan te slaan, kunnen we eventueel nadenken over het permanent weren van auto's. Hoe dan ook moet alles in goed overleg gebeuren met de handelaars." (KDC)