Antwerpenaar verdacht van inbraak bij eigen advocaat

BLOEDSPOOR LEIDT NAAR VERMEENDE KLUIZENKRAKER BOERENTOREN

Verdachte Kristof D.R.
Foto KAV Verdachte Kristof D.R.
Antwerpenaar Kristof D.R., die verdacht wordt van een inbraak in de kluizenzaal van KBC in de Boerentoren, riskeert 2 jaar cel omdat hij zou hebben ingebroken in de woning van advocaat Jan De Man. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van een bloedspoor uit 2013. D.R. was zelf nog cliënt bij het advocatenkantoor van De Man.

Bij de inbraak bij advocaat Jan De Man werd een brandkast uitgebroken, maar de dader liet een bloedspoor achter. DNA van het gevonden bloed linkt Kristof D.R. nu aan de inbraak. Nota bene een ex-cliënt van het advocatenkantoor.


Begin 2013 kreeg advocaat Jan De Man enkele keren ongewenst bezoek op zijn privéadres. "Eén keer werd geprobeerd om de safe uit te breken, maar dat is mislukt", vertelt de Schotense strafpleiter. Op 14 maart 2013 vond De Man het bizar dat de voordeur op een kier stond. "Het alarm stond nog aan. Op het gelijkvloers was niets te zien, maar boven wel. De dader moet er in geslaagd zijn om het alarm te omzeilen." De brandkast was uitgebroken en meegenomen. "Ik zag het bloedspoor van boven naar beneden. Meteen heb ik de politie gebeld."


Het labo deed de vaststellingen. De brandkast werd een paar dagen later teruggevonden op een verlaten buurtweg in Essen, vlakbij de Nederlandse grens. "Leeg", vertelt De Man. "Er zaten juwelen in van mijn echtgenote en enkele erfstukken van haar moeder, met een grote emotionele waarde."


Het duurde tot juli 2014 voor het bloedspoor naar een dader leidde. Pas toen werd Kristof D.R. aan de hand van het DNA geïdentificeerd. De Antwerpenaar was ooit cliënt in het advocatenkantoor van Jan De Man. Niet rechtstreeks van hem, wel van een medewerkster.

Kluizenkraak KBC

Kristof D.R. is dé hoofdverdachte van de kluizenkraak bij de KBC in de Boerentoren. De roof dateert van begin november 2013. In de kluizenzaal werden veertien brandkasten opengebroken, maar de kraak werd pas uren later ontdekt. Kristof D.R. was die dag in de kluizenzaal geweest. Hij zou een deel van buit, een aantal gouden munten, hebben verkocht. D.R. ontkent zijn betrokkenheid. Hij is intussen niet meer aangehouden in de zaak. Het onderzoek is wel afgerond, maar het proces moet nog komen.


Meester Kris Luyckx vindt dat de strafvordering onontvankelijk is. "Er is zoveel tijd verloren gegaan dat het onmogelijk is om nog een tegenbewijs voor het bloedspoor te leveren", zegt Luyckx. "Mijn cliënt ontkent dat hij iets met de inbraak te maken heeft."

Al tien jaar in cel

Er volgde later een tegenexpertise waarbij Kristof D.R. nog steeds als verdachte werd aangeduid.


Kristof D.R. heeft intussen al een stevig palmares opgebouwd. Hij zat al tien jaar in de cel.


Onlangs heeft de strafuitvoeringsrechtbank zijn voorwaardelijke vrijlating ingetrokken, omdat hij zonder toestemming naar het buitenland is gereisd. Hij moet nu nog zo'n 1,5 jaar celstraf uitzitten.


De rechtbank doet een uitspraak op 28 april.