Afslag gemist en huis binnengereden

DRONKEN BESTUURSTER (49) SCHAT NIET-VERLICHTE ROTONDE VERKEERD IN

De klap moet zwaar zijn geweest. In de zijgevel zit een gat van bijna één meter op 60 centimeter.
Marc De Roeck De klap moet zwaar zijn geweest. In de zijgevel zit een gat van bijna één meter op 60 centimeter.
In de Lindenlei in Schoten is een wagen vrijdagnacht in de gevel van een huis gereden. Er raakte niemand gewond, de bewoner had de klap zelfs niet gehoord. Het ongeval is volgens de buurt het beste bewijs dat de straatlichten 's nachts wel moeten branden.

De rotonde aan de Lindenlei was rond 3.30 uur voor een 49-jarige bestuurster uit Schoten in de nacht van vrijdag op zaterdag een onoverkomelijk obstakel. Ze miste de afslag en belandde in de zijgevel van een woning. De vrouw liep lichte verwondingen op en moest naar het ziekenhuis ter controle. De woning liep vooral veel schade op aan de vestiaire en een bergruimte met de watermeters.


Pikkedonker


De bewoner had de enorme klap niet gehoord. "Ik ben een diepe slaper, dat kan je wel zeggen. De schade is gelukkig beperkt gebleven tot de niet-bewoonde plekken van het huis. Het is nu wachten op de verzekeringen maar dat kan wel even duren", vertelt Luc De Dobbelaere.


De voormalige brandweerman had dit ongeluk ook ergens wel verwacht. "Sinds een maand gaan de lichten hier in Schoten na 23 uur uit. Het was dus pikkedonker, het was te verwachten dat zoiets zou gebeuren. Een rondpunt kan je toch vergelijken met een op- of afrit van de snelweg, en die blijven toch ook verlicht. Het geeft in de buurt eigenlijk wel een onveiligheidsgevoel. Er zijn ook meer inbraken in de wagens op straat."


Wat de precieze omstandigheden van het ongeluk zijn, is nog onduidelijk. Wel had de bestuurster van de wagen te veel gedronken. De gemeente zal eind dit jaar het nieuwe masterplan openbare verlichting evalueren maar voorlopig ziet het er naar uit dat de bewoners het gewoon zullen moeten worden.


Nieuw lichtplan


"Sowieso blijven de gevaarlijkste en moeilijkste kruispunten verlicht, dat spreekt voor zich. We gaan ook stapsgewijs. Het kan zijn dat er plekken zijn die nu geen verlichting hebben 's nachts, later gedimd licht zullen krijgen. Alleen moeten al die palen nog aangepast worden", vertelt schepen voor Leefmilieu, Erik Block (CD&V). Ook het onveiligheidsgevoel is een kwestie van perceptie. "Het klopt dat er een aantal inbraken zijn gebeurd de laatste maand, waar autoconsoles zijn gestolen, voornamelijk uit BMW's. Maar dat gebeurde zowel in verlichte als onverlichte straten en hetzelfde gebeurde in Merksem. Dat is dus niet onmiddellijk te wijten aan het feit dat de lichten gedoofd zijn. De mensen moeten het nieuwe lichtplan nog een beetje gewoon worden. Het onveiligheidsgevoel is eerder een perceptie dan realiteit. Wat het ongeluk in de Lindenlei betreft, zullen wij de omstandigheden ook bekijken en wachten we ook op het verslag van de politie om eventueel daar iets aan te passen."

De brandweer stut het gat in de woning.
Marc De Roeck De brandweer stut het gat in de woning.
Bewoner Luc De Dobbelaere.
Marc De Roeck Bewoner Luc De Dobbelaere.