Advocaat die vrouw met beperking pluimt, veroordeeld tot 20 maanden cel

Advocaat Luc B.
rr Advocaat Luc B.
De rechtbank heeft vanmorgen de Antwerpse advocaat Luc B., die vervolgd werd voor misbruik van vertrouwen, veroordeeld tot 20 maanden celstraf.  Hij had als bewindvoerder bijna 150.000 euro van een vrouw met een verstandelijke beperking overgeschreven naar zijn privérekening. Het 48-jarige slachtoffer uit Schoten blijft berooid achter en moet zich nu zien te redden met een invaliditeitsuitkering van 913 euro.

De vrouw had op 1 januari 1990 een zwaar verkeersongeval, waarbij ze een hersentrauma opliep. Toen ze ontwaakte uit haar coma, bleek ze verstandelijk beperkt en kon ze niet meer gaan werken. De verzekering betaalde haar 288.841 euro uit, naast de 12.236 euro die ze al aan voorschotten had gekregen. Omdat ze haar geld niet meer zelf kon beheren, werd in 1993 Luc B. aangesteld als haar bewindvoerder.

“In 2013 trok ze naar de vrederechter, omdat de beklaagde haar rekeningen niet of laattijdig betaalde en ook haar invaliditeitsuitkering achter bleef. Luc B. kwam niet opdagen, en er werd een nieuwe bewindvoerder aangeduid. Die stelde vast dat al haar geld verdwenen was”, pleitte advocaat Jan Opsommer namens het slachtoffer.

De vrouw had van de beklaagde nooit inzage gekregen in haar financiële situatie en Luc B. had in al die jaren ook nooit verslag uitgebracht aan de vrederechter. Die laatste had daar ook nooit op aangedrongen, omdat hij vertrouwen had in de advocaat.

Vrederechter overleden

De nieuwe bewindvoerster diende in juli 2014 klacht met burgerlijke partijstelling in. Uit het bankonderzoek bleek dat Luc B. minstens 142.602 euro naar zijn privérekening had overgeschreven. Dat gebeurde vooral in 2004 toen hij zowel privé als in zijn advocatenkantoor schulden en tekorten kende.  Hij wilde jaarlijks 15.000 euro terugbetalen, maar werd afgezet als bewindvoerder voordat hij daar de kans toe had.

De rechter stelde het ontvreemde bedrag vanmorgen in haar vonnis vast op 149.524 euro. Reken daarbij 40.000 euro aan intrest (2%)  gedurende 12 jaar en het totale nadeel komt uit op bijna 190.000 euro.  Luc B. had naderhand wel 67.000 euro teruggestort zodat er een nadeel van  125.000 euro overbleef. 

De rechter  vond alle tenlasteleggingen tegen advocaat Luc B. bewezen en veroordeelde hem tot 20 maanden celstraf. Ook 25.000 euro aan vermogensvoordelen zijn als extra sanctie verbeurd verklaard. 

Luc B. had eigenlijk een celstraf van 2 jaar verdiend maar de rechtbank vindt dat de procureur te lang getreuzeld heeft met het voorbrengen van de zaak. Het onderzoek werd in september 2016 afgerond. Het parket bracht pas een eindvordering uit in april 2018. “Door deze vertraging van 18 maanden houdt de rechtbank rekening met een beperkte overschrijding van de redelijke termijn”,  zo stellen de rechters. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ignace Ameel

  Laat hem met één hand op de rug gebonden iedere dag pralines in hun verpakking stoppen aan 10€ per uur om zijn schuld af te betalen. Want dat is hoe het voelt om als persoon met een beperping uw veel te lage uitkering wat aan te vullen.

 • Dirk Van Nuffel

  Bewindvoerder aangesteld door het gerecht of overheidsinstantie.Die advocaat en wie de bewindvoerder heeft aangesteld zouden beiden moeten verantwoordelijk worden gesteld en die vrouw alles tot de laatste cent moeten terugbetalen.

 • avelino garcia

  Ook in de advocatuur mag er een operatie Schone Handen doorgevoerd worden wat zwartgeld betreft. Waarom mogen advocaten zonder tarief werken ? dat raakt wal noch kant. Klanten zijn totaal overgeleverd aan de willekeur van hun advocaat. Vanuit het parlement moet men zeker geen initiatief verwachten want daar zit het vol met advocaten die graag rijkelijk leven van belastinggelden.

 • Lutgard Crombez

  20 maanden celstraf daardoor krijgt die vrouw haar geld nog niet terug en 20 maanden werken brengt het verduisterde bedrag niet eens op.

 • Freddy Van Yperzele

  Maar 20 maanden ????.