65 klachten over lawaai tijdens Globefest

ORGANISATIE EN GEMEENTE TEVREDEN MET EERSTE EDITIE, ONDANKS KLACHTEN

1.500 feestvierders zakten af naar de sportterreinen aan De Zeurt.
Laenen 1.500 feestvierders zakten af naar de sportterreinen aan De Zeurt.
Naast de sportterreinen van De Zeurt vond afgelopen zaterdag de eerste editie van dancefestival Globefest plaats. Met 1.500 feestvierders was het festival helemaal uitverkocht. De organisatie is tevreden en wil voor een tweede editie de capaciteit verdubbelen. De buurt was minder blij: er liepen maar liefst 65 klachten over geluidsoverlast binnen.

De organisatie is tevreden over de eerste editie van Globefest. "We wisten dat het festival uitverkocht was, maar de sfeer die er hing was echt super. Het was er echt 'boenk op", zegt organisator Jarko Peeters. "Helaas zijn er de eerste drie à vier uur na de start van het festival toch 65 klachten over geluidsoverlast binnen gekomen bij de lokale politie. Ze zijn in de loop van de dag verschillende metingen komen doen, maar we zaten altijd onder de toegestane drempel van 90 decibel. Uiteindelijk hebben we het volume toch wat laten zakken, omdat de buren onze grootste prioriteit zijn."


Voor de rest verliep het feest zonder grote incidenten. "Er zijn altijd wel bepaalde gevallen, zoals mensen die bevangen raken door de warmte in combinatie met alcohol, maar van een schermutseling spreken is overdreven', vertelt Jarko.

Enkele festivalgangers zochten verfrissing met waterpistolen.
Laenen Enkele festivalgangers zochten verfrissing met waterpistolen.

Capaciteit verdubbelen

Hoewel het festival volledig was uitverkocht, probeerden er toch nog enkelen een ticket te bemachtigen. "Alle 1.500 tickets waren de deur uit. Ik twijfel er niet aan dat, als we er dubbel zoveel ter beschikking hadden, die ook allemaal de deur zouden zijn uitgegaan. Om 22 uur probeerden er zelfs nog mensen binnen te geraken. Dat lukte helaas niet altijd. Opvallend was wel dat ze buiten met een pintje in de hand stonden, om toch nog iets mee te pikken van het festival."


De organisatie durft zelfs al een tweede editie aan te kondigen. "We gaan ons concept verder uitbreiden en we willen de capaciteit verdubbelen. We willen de komende jaren groeien, maar we gaan zeker niet naast onze schoenen lopen. Ook de gemeente heeft aan ons duidelijk laten weten dat ze tevreden waren. We kregen een dikke pluim en ze hebben zélf gevraagd om een nieuwe aanvraag in te dienen volgend jaar. Als dat geen bewijs van succes is?", besluit Jarko.