"Turbines maken de wijk kapot"

TEGENSTANDERS WINDMOLENS ZORGEN VOOR TURBULENTE INFOAVOND ECOPOWER

Op de infovergadering daagden vooral sceptische tegenstanders op.
Laenen Op de infovergadering daagden vooral sceptische tegenstanders op.
De mogelijke komst van drie windturbines in de nabijheid van de wijk Geuzenvelden belooft nog een lange juridische procedure te moeten doorlopen. In navolging van de informatieavond van actiecomité 'Ongeschonden Wijtschot' hebben de gemeente en het bedrijf Ecopower een eerste van vijf infoavonden gehouden. Opnieuw daagden zo'n 150 bezoekers op, maar dat waren vooral opnieuw tegenstanders.

Jaren geleden al werd de strook langs het Albertkanaal over een breedte van veertig meter voorzien voor de eventuele bouw van windturbines. Het was het bedrijf Ecopower dat uiteindelijk in de zomer van 2014 als 'winnaar' uit de bus kwam. "Iedereen kent het belang van groene energie en daarom zetten we daarop in", zegt Luc Vermeeren van Ecopower. "In dit project zouden we in totaal drie windmolens voorzien van maximaal 3,2 megawatt of een productie voor 7.500 gezinnen. De turbines zouden maximaal 150 meter hoog mogen zijn."

Luc Vermeeren van Ecopower probeert de visie van het bedrijf en het gemeentebestuur toe te lichten.
Laenen Luc Vermeeren van Ecopower probeert de visie van het bedrijf en het gemeentebestuur toe te lichten.

Leugens

Na enkele minuten al werden de sprekers meermaals onderbroken. Het rumoer barstte helemaal los toen Ecopower een projectie toonde van een foto van een huis waarachter net boven het dak de windturbine zichtbaar werd. "U liegt", fulmineerde een aanwezige. "Zeker omdat wij ook een presentatie hebben laten maken door een expert. Die windmolens zijn echt wel zichtbaarder dan dat!" Ook tijdens het stukje over het geluid van de windmolens werd de presentatie meermaals onderbroken. Een al wat oudere man was duidelijk. "Plaats de windmolens op een afstand van 1.500 meter van woningen en je kan al die zever van Vlarem en minister Schauvliege in de kast steken."


Ecopower en het gemeentebestuur slaagden er niet in de ongerustheid te sussen. Een van de bewoners wilde weten wat er zou gebeuren als de wetgeving ooit zou versoepelen. "Alles wordt vastgelegd in voorwaarden als we een vergunning krijgen, en die gelden voor twinig jaar. Versoepelen zal niet gebeuren, verstrengen daarentegen kan altijd. Als ik de mensen gerust kan stellen: we kennen nauwelijks of geen klachten van mensen die op 600 meter van een windturbine wonen", legt Vermeeren uit. Waarop iemand droog antwoordde: "Dus al die klagers dan maar interneren?"

Nog niets beslist

Het was duidelijk dat de wijk Geuzenvelden niet snel overtuigd zal worden om windmolens in hun buurt toe te laten. Ze vrezen echter dat het al een uitgemaakte zaak is dat ze er komen. "Er is enkel een kader gecreëerd", zegt CD&V-schepen Erik Block. "Nu moeten er nog studies gebeuren, een openbaar onderzoek. De inwoners zullen dus zeker nog hun zeg kunnen doen. Daarna is het de provincie die de vergunning eventueel verleent of niet, na advies van de gemeente. Daarna zijn er zelfs nog beroepsprocedures mogelijk. Natuurlijk ontkennen we als gemeente niet dat we interesse hebben in de turbines, maar dan wel omdat we een leefbare en milieuvriendelijke gemeente willen zijn."


Dat laatste sloeg niet meteen aan in de zaal. "Leefbaar? Als jullie dit project realiseren, dan maak je de wijk kapot. Dit is een wijk die volledig aan elkaar hangt en met zoiets maak je dat kapot." Voorstanders waren er ook, maar die klonken duidelijk stiller.