"Mijn hart gaat nog als gek tekeer"

'FAROEK' LEVERDE AL TIPS OP OVER OVERVAL OP KRANTENZAAK

Een beeld van de overvallers in de dagbladhandel, in mei van dit jaar.
VTM Een beeld van de overvallers in de dagbladhandel, in mei van dit jaar.
Speurders van de politie hopen met de voorbije uitzending van 'Faroek' op VTM een doorbraak te forceren in het dossier van de overval op dagbladhandel Deuzeld. Uitbater Luc Van Rompaey moest midden mei messteken incasseren voor een buit van amper enkele honderden euro's. "Ik heb ook al eens een pistool tegen mijn hoofd gehad, maar die messteken zijn doelbewust toegebracht."

Midden mei dit jaar. Dagbladhandelaar Luc Van Rompaey was in het kamertje achter zijn winkeltje aan de Boekenborglei de laatste zaken aan het afronden om de werkdag te kunnen afsluiten toen hij iets over 17 uur de winkelbel hoorde. Hij zag twee mannen binnenkomen die hun gezicht probeerden te bedekken. De ene haalde een mes uit een rugzak. Vliegensvlug stormden de twee naar de kassa. Een van hen kreeg die snel open en probeerde zo vlug mogelijk alle geld eruit te halen. Op dat moment vloog Luc zijn winkeltje binnen en hij probeerde de dader tegen te houden. Hij zag echter de andere niet goed staan en Luc incasseerde verscheidene messteken. "Eentje is dwars door de spier van mijn hand gegaan", vertelt de krantenboer. "Een andere messteek raakte me blijkbaar in de borststreek. Dat zagen we pas later op de spoeddienst."

Luc Van Rompaey in zijn krantenwinkel.
Toon Verheijen Luc Van Rompaey in zijn krantenwinkel.

Meermaals overvallen

Luc is 68 jaar en denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Ooit wil hij zijn zaak wel overlaten, maar concreet is hij er nog niet mee bezig. Hij is al meermaals overvallen, op een andere locatie zelfs drie keer in drie maanden. Tijdens een van die feiten kreeg hij een pistool tegen het hoofd.


Na een vorige overval installeerde Luc eigenhandig een soort van beveiliging boven zijn kassa, bestaande uit een ijzerdraad en een glazen scherm. Dat pistool tegen zijn hoofd vond Luc nog lang niet zo erg. "Dat is uiteindelijk veel minder eng dan die messteken. Met dat pistool weet je eigenlijk: ze willen je alleen maar bang maken. Uithalen met een mes: dat is veel bewuster. Sinds die feiten in mei ben ik voor het eerst niet meer honderd procent gerust. Telkens als iemand binnenkomt wiens gezicht niet helemaal zichtbaar is, krijg ik het moeilijk. Dan gaat mijn hart als gek tekeer. En ik vraag me nog altijd af waarom: voor die paar honderd euro?"

Voorbereid

Volgens de speurders van de lokale recherche zijn de voorbije dagen na de uitzending in Faroek al enkele bruikbare tips binnengekomen. Luc hoopt dat er een doorbraak komt. "Je hoopt altijd dat zulke feiten worden opgehelderd. Waarom hebben ze het gedaan? En was de overval voorbereid? Ik denk het wel. Later bleek dat de twee minstens een half uur lang onder een afdak naast de winkel hebben staan schuilen. Tegen een buurman hebben ze toen nog gezegd dat ze op iemand aan het wachten waren. Ze hebben waarschijnlijk een rustig moment afgewacht voor sluitingstijd."


De dader die met het mes uithaalde, droeg een vrij donkere trui van Jack & Jones, een zwarte sjaal en had donkere ogen. De andere had een sjaal in camouflagekleuren omgeslagen, sprak Nederlands, droeg een trainingsbroek en had een lichtblauwe kap over zijn hoofd. Tips zijn welkom op 0800/30.300.