Schoolkamperen is nog niet voorbij

Er komt voorlopig dan toch geen algemeen aanmeldsysteem voor secundaire scholen. Het Lokaal Overlegplatform (LOP) heeft meer tijd nodig om zoveel mogelijk scholen aan boord te krijgen. Het kamperen is dus nog geen verleden tijd.

Het schoolkamperen lijkt nog niet definitief verleden tijd. In april en juni van dit jaar leek er nog een elektronisch aanmeldsysteem te komen voor het secundair onderwijs. Daarbij zouden zowel 'voorkeur' als 'het lot' een rol spelen. De typische 'kampeerscholen' wilden echter niet meedoen aan een loterij. Het LOP heeft daarom meer tijd nodig om een systeem uit te werken dat breed gedragen wordt.

Voorlopig systeem

"We hebben een foutloos systeem nodig, waar ook de randscholen van Antwerpen mee op intekenen. We moeten vermijden dat mensen vluchten uit de stad, wanneer we ons concentreren op stadsscholen. Er is nog geen systeem dat door alle netten gedragen wordt", zegt Erik Boels van het LOP. Voor het schooljaar 2017-2018 wordt er wel een voorlopig aanmeldsysteem op poten gezet. Dat maakt hoogstwaarschijnlijk echter nog geen einde aan het kamperen.

"Niet genoeg gedaan"

Schepen voor Onderwijs, Claude Mariower (Open Vld) is dan ook niet opgezet met de ontwikkelingen. "Het ergste vind ik nog dat dit allemaal niet nodig is. De stad heeft zich geëngageerd om het systeem in het voorjaar van 2017 operationeel klaar te hebben. De timing is terug te vinden in het collegebesluit van juni. Daaraan is niets veranderd. En dan toch nu al de stekker uit dit hele project trekken? Ik stel vast dat het LOP niet alles doet wat in haar mogelijkheden ligt om wachtrijen volgend jaar te vermijden. Dit gaat er bij mij niet in."

Het LOP mikt nu op een centraal aanmeldingssysteem voor het schooljaar 2018-2019. (NBA)