Veiligheid niet in orde: Sam's Café sluit na 21 jaar de deuren

De vaste klanten dronken gisteravond nog een laatste glas.
Foto Dirk Laenen De vaste klanten dronken gisteravond nog een laatste glas.
De gemeente en de eigenaar van Sam's Café zijn overeengekomen om de zaak op de Turnhoutsebaan tijdelijk te sluiten tot en met 30 september. De aanleiding daarvoor is een tekortkoming op vlak van veiligheid en een gebrek aan keuringsattesten. Voor uitbater Werner Bourbon betekent dit het einde. "We willen geen investeringen meer doen in het café, ons verhaal stopt hier."

Het café staat dus te koop. "We zijn in 1996 begonnen met het café en na bijna 22 jaar heb ik het wel gehad", zegt Werner. Maar spijt heeft hij niet. "Ik denk dat de klanten het erger zullen vinden dan ikzelf. Voor mij is het nu echt tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Spijtig dat andere cafés in de gemeente hun illegale praktijken mogen verderzetten. Er zijn cafés die alcohol schenken zonder de nodige vergunningen. Wij hebben die wel en toch moeten we sluiten. Ik begrijp het niet."

Controles

"We houden al sinds het begin van de legislatuur controles in alle cafés in de gemeente, samen met brandweer en politie", reageert burgemeester Dirk Bauwens (N-VA). "In 2015 was Sam's Café aan de beurt en er zijn een aantal tekortkomingen vastgesteld op het vlak van veiligheid. Er is gevraagd om die in orde te brengen en de nodige keuringsattesten voor te leggen." Maar dat zal dus niet gebeuren.

Verbazing en boosheid

Op Facebook wordt vol verbazing en met boosheid gereageerd op de sluiting. "Ik begrijp de reacties uiteraard en heb alle sympathie voor het volkse karakter van dit café, maar ik ben verantwoordelijk voor de openbare veiligheid", gaat Bauwens verder. "Zolang er niets gebeurt, is er geen probleem, tot er wel iets ernstigs aan de hand is. Ik moet ook soms de verantwoordelijkheid nemen om mensen tegen zichzelf te beschermen. Alle zaken worden op dezelfde manier behandeld en er is altijd ruim overleg en begrip om samen de zaken op te lossen", besluit de burgemeester. (KCS)