Restauratie iconische Pijlenbrug niet voor 2021

Gemeente werkt aan subsidiedossier brug en beheersplan voor hele park

Marleen Struyf bij de Pijlenbrug in het Park van Schilde.
Repro Toon Verheijen Marleen Struyf bij de Pijlenbrug in het Park van Schilde.
De restauratie van de iconische Pijlenbrug in het Schildehof zal nog jaren op zich laten wachten. De gemeente is bezig met de opmaak van een subsidiedossier, maar dat kan vermoedelijk pas eind 2020 ingediend worden. Oppositieraadslid Marleen Struyf (CD&V) had gehoopt op een snellere restauratie.

Marleen Struyf wandelde onlangs nog eens door het Schildehof, een voormalig kasteeldomein. Het kasteel zelf is al heel lang afgebroken. De gemeente werd in de jaren ’50 eigenaar van een deel van het domein en maakte er een gemeentepark van. Hier en daar zijn nog enkele oude relicten te bespeuren, al hebben ze het grootste deel van hun glorie al lang verloren. Een van die voorbeelden is de Pijlenbrug over het water. “Dat bruggetje bevindt zich al jaren in erbarmelijke staat en is afgesloten uit veiligheidsoverwegingen”, zegt Marleen Struyf. “Het is een uniek stukje erfgoed dat verloren dreigt te gaan. Voor veel mensen heeft de brug ook een emotionele waarde. Het is goed dat er blijkbaar een plan is, maar dat laat op zich wachten.”

Lange termijn

Volgens schepen Kathleen Krekels wordt momenteel een verkenningsnota opgemaakt. “Die nota moet dan eerst naar het college komen en wordt dan overgemaakt aan het Agentschap Natuur en Bos die een beheersplan moet opmaken. Pas daarna kunnen we een subsidiedossier indienen. Dat zal dus ten vroegste eind 2020 zijn. We beseffen ook dat het lang is omdat de brug al zo lang is afgesloten.” Marleen Struyf vroeg zich af of de gemeente de herstelling van de brug dan niet kan voorfinancieren. “Zo’n subsidie werkt helaas niet met terugwerkende kracht”, aldus Krekels. “We kunnen de subsidie ook niet zomaar laten vallen. Bovendien is het technisch ook niet mogelijk om snel wat herstellingswerken uit te voeren. De hele waterhuishouding in het gebied moet ook herbekeken worden want anders wordt de houten structuur opnieuw aangetast. Dat kan ook de bedoeling niet zijn.”

Stiltepark

Phillipe Verschueren, gemeenteraadslid voor meerderheidspartij Open Vld, wilde van het schepencollege ook wel eens weten of er eigenlijk wel een langetermijnvisie is. “Het globale park wordt inderdaad bekeken”, aldus schepen Krekels. “Het is momenteel een stiltepark en dat willen we ook zo houden. Af en toe moet zachte recreatie mogelijk zijn, maar in de oranjerie bijvoorbeeld gaan we nooit een permanente horecazaak toelaten. Een evenement af en toe is geen probleem.”

Schepen Olivier Verhulst (Open Vld), die in de vorige legislatuur als oppositie de laksheid van het aanpakken van het domein verweet aan de meerderheid, zegt nu dat er volop werk wordt gemaakt van een beheersplan. “Dan kunnen we echt op lange termijn vastleggen waar we met ons park naartoe willen, maar het moet in elk geval een park zijn waar we allemaal fier op kunnen zijn.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.