Pitbulls bijten geleidehond bijna dood

SLECHTZIEND BAASJE DURFT HUIS NIET MEER UIT NA AANVAL

Baddy Lauwereys en haar blindengeleidehond Jonna.
Xavier Lenaers Baddy Lauwereys en haar blindengeleidehond Jonna.
Twee losgebroken pitbulls hebben blindengeleidehond Jonna (4) zwaar toegetakeld tijdens een wandeling met haar baasje Baddy Lauwereys (43). De hond zal nooit nog blinden kunnen begeleiden. "Ze was mijn vrijheid. Dankzij haar was ik eindelijk weer mobiel", treurt Baddy.

Slechtziende Baddy Lauwereys liet op dinsdag 30 december Jonna uit in het bos naast de Vraagheideweg vlak bij haar woning. "Elke dag na het middageten, maken we daar een wandeling om Jonna te laten ontspannen. Als blindengeleidehond staat ze onder constant commando. Die wandeling is voor haar een moment om tot rust te komen", vertelt Baddy. "Ik had net haar leiband losgemaakt toen Jonna werd aangevallen door twee agressieve honden. Ik heb nog geprobeerd de honden uit elkaar te krijgen, maar toen kreeg ik ook een hap ik mijn hand. Ik ben heel luid beginnen te gillen tot een buurvrouw kwam."

Jonna herstelt thuis van haar verwondingen.
kos Jonna herstelt thuis van haar verwondingen.

Spoorloos

De politie was al in de buurt omdat de eigenaars van de pitbulls gemeld hadden dat hun honden waren losgebroken. "De politie was er gelukkig snel. Ik vreesde al dat ze Jonna hadden doodgebeten." De hond werd met levensbedreigende verwondingen naar de dierenkliniek gebracht. "Ze heeft verschillende ernstige beten. Voor verdere verzorging is ze naar de kliniek in Genk gebracht, vlak bij de Blindengeleidehondenschool waar ze getraind is." Een van de pitbulls werd meteen in beslag genomen en is intussen ingeslapen. De tweede is weggelopen in het bos en nog steeds spoorloos.

Klacht

Volgens Raf Truyers, voorzitter van de Blindengeleidehondenschool, gaat het nog steeds niet goed met Jonna: "Het is uitgesloten dat ze nog zal kunnen werken als blindengeleidehond. De wonden aan een van haar achterpoten zijn zeer ernstig. Voorlopig is het nog niet duidelijk of ze het zal halen." Zowel de hondenschool als Baddy Lauwereys legden klacht neer tegen de eigenaars van de pitbulls. "De kosten die wij overhouden aan dit voorval zijn immens. Niet alleen haar verzorging nu, maar ook de kosten van haar hele opleiding gaan verloren."

"Hond is vooruitgang"

Voor Baddy is het verlies van haar trouwe viervoeter een drama. Ze werd tien jaar geleden zwaar slechtziend door verschillende oogziektes. "Ik ben blind aan mijn linkeroog en kan slechts 10 procent door mijn rechteroog zien. Als ik ergens naartoe wilde, had ik een witte stok en moest ik door iemand begeleid worden. Twee en een half jaar geleden is Jonna mij beginnen te begeleiden. Door haar is mijn levenskwaliteit er sterk op vooruit gegaan. Ik ben een stuk mobieler geworden. En ook op sociaal vlak was het een vooruitgang. Als je een hond hebt, raak je makkelijker met anderen aan de praat." Hoe het nu verder moet, weet Baddy nog niet. "Als Jonna geneest, mag ze nog bij me wonen, maar ze zal me niet meer kunnen begeleiden in het verkeer. Ik weet niet of ik het aandurf met een andere blindengeleidehond te beginnen. Ik durf amper op straat te komen nu ik weet dat een van de honden los loopt."


Het was niet de eerste keer dat de pitbulls losbraken. "Maar nooit eerder hadden ze een mens of dier aangevallen", zegt politiewoordvoerster Carolien Roofthooft.