Dronkenman steekt schuld op slachtoffers

MAN IN PORSCHE VRAAGT VRIJSPRAAK VOOR AANRIJDEN FUIFGANGERS

De 27-jarige Yoël D. uit Wuustwezel verzet zich tegen een straf van 2 jaar cel voor het aanrijden van twee jongedames tijdens een chirofuif in Schilde. De man vraagt de vrijspraak. Een slachtoffer barstte gisteren op de rechtbank in tranen uit: "Ik vergeet nooit meer dat beeld van die Porsche die recht op mij kwam afgestormd."

Het incident op de chirofuif in het jeugdhuis van Schilde dateert van 20 december 2015. De zaak werd net voor de zomer door de rechtbank al behandeld. Yoël D. die afwezig bleef, kreeg toen twee jaar effectieve celstraf. Omdat hij niet correct was verwittigd van zijn proces, krijgt Yoël D. nu in verzet een tweede kans.


Alles begon met een incident tussen een bezoeker van de chirofuif en de vrouw van Yoël D. Zij werd lastig gevallen. Advocaat Jan De Man: "Zijn vriendin werd uitgescholden voor 'trut' en 'vuil hoer'. Ik keur het niet goed maar ik begrijp wel dat Yoël D. op dat moment die lastverkoper een boks heeft gegeven."

"Zo snel mogelijk weg"

Daarmee was de ruzie niet afgelopen. Yoël D. en zijn vriendin werden uit het jeugdhuis gezet. Naar eigen zeggen werden zij op weg naar hun auto belaagd door wel twintig opgefokte mannen en vrouwen. Yoël D. kreeg klappen en toen hij in zijn Porsche was gestapt, werd er langs alle kanten tegen de wagen gestampt.


Advocaat De Man: "Er stonden zelfs voetafdrukken op het dak van de Porsche."


Yoël D. reed achteruit en raakte twee jongedames. Hij reed terug vooruit en reed over de pols van één jongedame die gevallen was. "Ik wilde zo snel mogelijk weg uit die hachelijke situatie. Ik had absoluut niet de bedoeling om iemand te raken", zei Yoël D. ter zijn verdediging.

Cocaïne

De slachtoffers wisten niet wat zij hoorden toen Yoël D. de rechter vroeg hem vrij te spreken wegens uitlokking.


Advocaat Axel De Schampheleire die een slachtoffer bijstond: "Wat heeft de verdachte zo buiten proportie doen reageren op die ruzie in het jeugdhuis? Ik zal het u zeggen. Hij was dronken en had cocaïne gesnoven. Dat is bewezen door de testen bij de politie. Maar daar hoor ik Yoël D. hier op de rechtbank niets over zeggen."


Eén van de slachtoffers deed er in haar getuigenis een flinke schep bovenop. "Ik ken Yoël D. al van toen hij nog uitging in Brasschaat. Hij is een jaloerse bok. Iedereen had schrik van hem. Toen ik hem in Schilde in zijn Porsche op mij zag afstormen, besefte ik dat hij nog niets veranderd was. Ik heb al mijn moed bijeengeraapt om op de rechtbank te getuigen. De rechter moet weten wat voor doodsangsten ik heb uitgestaan." Op 5 december valt het vonnis in deze zaak.