Dit jaar schaatsen op echt ijs

In het Parkske van Schilde gaat komend weekend de tweede editie van Winterdorp Schilde van start. Belangrijkste nieuwigheid is dat er deze keer echt ijs komt te liggen in de bijhorende schaatspiste. Vorig jaar was dat nog een soort kunststof.

De eerste uitgave van Winterdorp Schilde bleek een schot in de roos. Dik 13.000 bezoekers en zowat 3.500 schaatsers kwamen er in 38 dagen langs. Rekening houdend met het succes twijfelde de vzw achter het winterdorp er geen moment aan om dit jaar opnieuw iets op poten te zetten.


"Er is één belangrijke verandering", zegt medeorganisator Kristof De Groote (33). "Vorig jaar kregen we meermaals van schaatsers te horen dat ze toch liever op echt ijs schaatsen dan op het kunststof dat we toen hadden. We gaven gehoor aan die mensen en gaan deze keer voor echt ijs. De afmetingen van onze ijspiste blijven de zelfde. Net als een jaar geleden zal ze ook nu ongeveer driehonderd vierkante meter groot zijn. Rond de piste komen acht eet- en drankstandjes die worden uitgebaat door horecamensen uit de omgeving."


Vandaag beginnen de organisatoren met de opbouw van het winterdorp, dat zaterdag officieel open gaat en op 7 januari zal worden gesloten. "Via Facebook voelen we dat het evenement nu al leeft", geeft Kristof De Groote mee. "Je merkt dat de Schildenaren blij zijn dat hier in de winter eens iets te doen is. Ook de lokale middenstand is helemaal mee. De zoektocht naar sponsoring ging vlotter dan een jaar geleden."


Winterdorp Schilde opent op weekdagen om 17 uur (behalve op sluitingsdagen maandag en dinsdag) en in het weekend om 14 uur. Een schaatsbeurt kost 6 euro als je eigen schaatsen meebrengt. Schaatsen huren, kost een euro extra. (KDC)