Café Briard draait weer op volle toeren, zes maand nadat vrachtwagen gevel ramde

Café Briard, op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Lindenstraat.
Benoit De Freine Café Briard, op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Lindenstraat.
Goed nieuws voor de klanten van café Briard. Zes maanden nadat een vrachtwagen de gevel ramde, heeft de zaak de deuren weer goed en wel geopend. “We kunnen er nu weer voluit tegenaan”, zegt zaakvoerder David Herweegh.

De datum van 13 augustus 2018 staat nog scherp in het geheugen gegrift van iedereen die café Briard een warm hart toedraagt. Een vrachtwagenchauffeur ramde in de vroege ochtend de gevel van het café op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Lindenstraat. De vrachtwagen boorde zich dwars door de gevel heen en richtte een enorme ravage aan. Tafels en banken raakten onder het puin bedolven. Café-uitbater David Herweegh kan het voorval intussen relativeren. “Het belangrijkste is dat er geen gewonden vielen”, zegt hij. “Voor hetzelfde geld hadden er hier op dat moment nog klanten gezeten. Nu is het godzijdank bij materiële schade gebleven.”

Sindsdien heeft het café een flinke metamorfose doorgemaakt. De brokstukken werden opgeruimd en het interieur heeft een opknapbeurt gekregen. “Na één maand konden we een deel van het café alweer openstellen”, zegt Herweegh. “Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de zaak wat op te frissen. De muren hebben een nieuw laagje verf gekregen en alles wat beschadigd was, werd vervangen. De oranje Kuifjeraket die vroeger een van de eyecatchers was van het café, heeft in het vernieuwde café ook nog een plaatsje gekregen aan het plafond. Eigenlijk is er niets meer wat nog doet herinneren aan de ramp van zes maanden geleden.”

Augustus vorig jaar: een vrachtwagen boorde zich in de gevel van café Briard.
Marc De Roeck Augustus vorig jaar: een vrachtwagen boorde zich in de gevel van café Briard.

Al is er één uitzondering: een wand uit geperst hout die is volgeschreven met boodschappen. “Die wand heb ik de afgelopen maanden gebruikt om het verwoeste deel af te schermen van het nog bruikbare deel van het café”, legt David uit. “Ik had er een kijksleuf in gemaakt, zodat iedereen daardoor de ravage met eigen ogen kon aanschouwen. Het duurde niet lang vooraleer de klanten de wand gingen gebruiken om allerlei positieve boodschappen en steunbetuigingen op te schrijven. Ik heb dan maar besloten om de wand te behouden en in het nieuwe interieur te verwerken. Als een herinnering aan wat er zich hier heeft afgespeeld.”

Als het van David afhangt, wordt de bladzijde nu omgeslagen en kan weer met optimisme worden vooruitgekeken. Vorige donderdag gaf de cafébaas al een receptie om de heropening van zijn café te vieren. “Al mijn vrienden en trouwe klanten heb ik ontvangen op een rode loper en getrakteerd op een drankje”, glimlacht hij. “Café Briard kan er nu hopelijk weer voor een aantal jaar tegenaan. Mijn moeder heeft de zaak in 1997 overgenomen en twee jaar uitgebaat, daarna heb ik de zaak overgenomen. Zij is een paar jaar geleden overleden en ik probeer haar nalatenschap in ere te houden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.