Asbest gevonden in oud gemeenschapscentrum

Het oude gemeenschapscentrum in de Schoolstraat wordt binnenkort afgebroken.
Foto Laenen Het oude gemeenschapscentrum in de Schoolstraat wordt binnenkort afgebroken.
Tijdens de afbraakwerken van het oude gemeenschapscentrum in de Schoolstraat, vlak naast de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum, is er asbest aangetroffen. "De asbest zit tot in de beton van het dak", zegt Peter Mendonck, schepen van Openbare Werken (N-VA).

Het zal dus een complexe procedure worden om het asbest te verwijderen. Dat zal door middel van besproeiing gebeuren om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen voor de omwonenden. Het is volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) enkel gevaarlijk wanneer de materialen uit elkaar vallen en de fijne vezels zich in de lucht verspreiden. Op die manier kunnen ze in onze longen belanden wanneer we inademen. Daarom wordt alles natgespoten zodat het saneren veilig kan gebeuren.

Sloopwerken

Het zal in totaal 183.000 euro kosten om het gemeenschapscentrum te ontmantelen. "Binnen twee weken start het verwijderen van het asbest", zegt Mendonck. "Na het bouwverlof beginnen dan de effectieve sloopwerken."


Momenteel wordt er druk gewerkt om het nieuwe gemeenschapscentrum klaar te krijgen tegen het openingsweekend van 16 en 17 september. De gemeente zal de communicatie naar de omwonenden in verband met de verwijdering van het asbest zo snel mogelijk uitrollen.


Intussen is de gemeente nog op zoek naar een concessiehouder voor de uitbating van de brasserie op het gelijkvloers van WERF 44. Die zal niet gevonden zijn tegen het openingsweekend. "Er was één kandidaat, maar die voldeed niet aan de verwachtingen. Daarom hebben we opnieuw een bevraging opgesteld. Tegen 2018 verwachten we wel een concessiehouder te hebben gevonden", zegt cultuurschepen Kathleen Krekels (N-VA) (KCS)