Wie herstelt de putten in de Vinkenberg?

Kaggevinne ligt op grens tussen twee gemeenten

De Vinkenberg in Kaggevinne, tussen Scherpenheuvel-Zichem en Diest, is dringend toe aan een nieuw wegdek. “Onze gemeente zou op zijn minst de putten in de straat eens mogen dichten”, zegt bewoner Paul Peeters. Zijn burgemeester Manu Claes (CD&V) kijkt voor de herstelling onderaan de straat al twee jaar naar zijn collega’s in Diest.
Bewoner Paul Peeters bij een punt waar de waterleiding vorige week sprong.
Bollen Bewoner Paul Peeters bij een punt waar de waterleiding vorige week sprong.

Het asfalt zit vol scheuren en gaten en tot overmaat van ramp is de waterleiding er al acht keer gesprongen in anderhalf jaar tijd. “Vorige donderdag èn vrijdag was het weer zover. Het water spoot uit de grond. Intussen zijn wij bewoners het gewoon elkaar te verwittigen als de waterleiding weer springt”, zegt Peeters. “Door de veelvuldige herstellingen raakt het wegdek in steeds slechtere staat.”

“De problemen met de waterleiding zijn begonnen nadat het bedrijf Michiels zich op de Vinkenberg vestigde. De tractoren en vrachtwagens die dagelijks af en aan rijden doen het dunne asfalt geen deugd”, zegt Peeters. “We steken de schuld niet op Michiels, maar vragen ons af waarom onze gemeente haar taak niet nakomt de straat deftig aan te leggen. Hier en daar is hij aan de kanten maar wat aangevuld met steenslag.”

Platte band en valpartij

“De oude waterleiding is toe aan vervanging, en waarom ook geen nieuw wegdek, of heeft de gemeente daar geen geld voor? Op zijn minst kunnen de putten eens worden dichtgemaakt. Het onderste deel van de Vinkenberg, bij het kruispunt met de N10 is er nog het ergst aan toe. We reden er al twee keer een band plat. Ik zag er een dame vallen met de fiets.”

Onderaan de Vinkenberg is de situatie het ergst.
Bollen Onderaan de Vinkenberg is de situatie het ergst.

De bevoegde schepen van nutsvoorzieningen en openbare werken Nico Bergmans (Open Vld) schuift onze vraag door naar zijn burgemeester. “Dat onderste deel van de Vinkenberg willen we volledig opnieuw asfalteren, maar daarvoor is overleg nodig met onze buurgemeente Diest”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

“De linkerkant van de straat is namelijk grondgebied Scherpenheuvel-Zichem en de rechterkant is Diest. Ik probeer al twee jaar dat stuk opnieuw te laten aanleggen, maar vanuit Diest komt niet veel medewerking. Veiligheid van onze weggebruikers staat voor alles. Als Diest niet mee wil, zal ik andere stappen ondernemen.” Over welke stappen dat zijn wilde Claes niets kwijt. “Het probleem van de gesprongen waterleiding bovenaan de straat werd mij overigens vorige week pas gemeld door een inwoner. We bespreken dit met de Watergroep.”

Dit bord spreekt voor zich.
Bollen Dit bord spreekt voor zich.
Sommige gaten zijn aangevuld met steenslag.
Bollen Sommige gaten zijn aangevuld met steenslag.
De kanten zijn helemaal ingezakt door dikwijls aan de waterleiding te werken.
Bollen De kanten zijn helemaal ingezakt door dikwijls aan de waterleiding te werken.

De stad Diest heeft onlangs bij een aannemer een offerte aangevraagd voor asfaltering van de weg. “Zodra we die hebben ontvangen, stappen we ermee naar onze collega’s van Scherpenheuvel en spreken we hopelijk een verdeelsleutel af”, zegt Diests schepen van openbare werken Bart Stals (DDS). “Voor ons is de herstelling van de Vinkenberg evenwel geen prioriteit. Wij houden onze handen af van eventuele rioleringswerken onderaan de straat. Die zijn ons veel te duur.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.